Az ingatlanhitel módosítása keveseknek segít

Az ingatlanhitel-szerződések módosítása csak kevesek számára jelent mentsvárat, a Fitch Ratings hitelminősítő felmérése szerint ugyanis négy ilyen kontraktusból csupán egy éli túl a válságot. Azaz a másik három ingatlanra előbb-utóbb jön majd a végrehajtó és lesújt az árverési kalapács.

Csak a fizetésképtelenség beismerésének elodázására alkalmasak az ingatlanpiaci válság közepette módosított hitelszerződések - állítja a Fitch, amely 12 százalékosra teszi az ilyen szerződések egy éven belüli bedőlését.
Diane Pendley, a Fitch ügyvezető igazgatója szerint a túlzott terheket magukra vállaló amerikaiak örömmel írják alá az alacsonyabb törlesztőrészletről szóló módosításokat, ám a mérséklés szintje a legtöbb esetben még mindig meghaladja az adós anyagi teherbíró képességét – igaz ez csak később derül ki. Áprilisig a lakóingatlanra vonatkozó jelzáloghitel szerződések 7 százalékát módosították az Egyesült Államokban.

A lakásárak morzsolódása egyébként megállíthatatlan, s egyre több adós dönt úgy, hogy vállalva a következményeket felhagy a hiteltörlesztéssel és kiköltözik, amint a kölcsön nagysága meghaladja a fedezetéül szolgáló ingatlan értékét. Sokan még akkor is ezt a megoldást választják, ha máskülönben tudnák fizetni a részleteket - írja a Dow Jones hírügynökség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.