Az inflációtól és a deflációtól is retteg az EU

Néhány jel arra utal, hogy gyógyulgat az európai gazdaság, de ez még nem elég. Romlik a helyzet a munkaerőpiacon, és elemzők a fogyasztói árak csökkenésétől tartanak. Több uniós tagállam pénzügyminisztere viszont arra figyelmeztet: a gazdaságösztönző programok rekordinflációt hozhatnak.

- Bár a komoly visszaeséssel küszködő európai gazdaság az utóbbi időben javulást mutat, ez nem elég a fellendüléshez - jelentette ki Jean-Claude Juncker, luxemburgi kormányfő és pénzügyminiszter pénteken Prágában, az euróövezet pénzügyminisztereinek informális megbeszélése után.

Mérsékelten emelkedik ugyan a háztartások fogyasztása, de romlik a helyzet a munkapiacon - mutatott rá. A munkanélküliség az euróövezetben 2006 közepe óta most a legmagasabb.

- A gazdasági helyzet nem túl jó. Bár utalnak bizonyos jelek a fellendülésre, nincs sok belőlük - mondta újságíróknak Juncker, aki egyszersmind az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportjának az elnöke.

Az Európai Unió 27 tagországának pénzügyminiszterei, jegybankelnökei pénteken és szombaton kétnapos, nem hivatalos megbeszéléseket folytatnak a cseh fővárosban a gazdasági és pénzügyi problémákról.

Juncker szerint az egyik nagy bizonytalanság az infláció. Ez az euróövezetben márciusban történelmi minimumra, 0,6 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció. Az Európai Központi Bank (EKB) erre tekintettel csütörtökön negyed százalékponttal 1,25 százalékra csökkentette alapkamatát. Több gazdasági szakértő és elemző most attól tart, hogy az euróövezetben az idén akár defláció is lehet, vagyis a fogyasztói árak évi átlagban csökkenni fognak. Ez tovább mérsékelné a cégek bevételét, ami a munkanélküliség további növekedéséhez vezethet.

- Egyetértettünk abban, hogy az idei év vitán felül nagyon bonyolult és nehéz lesz. Prognózisaink azt bizonyítják, hogy a korábban jelzett kockázatok valósággá váltak, ami az egyik oka volt annak, hogy a defláció kivédésére csökkentettük az irányadó kamatlábat - fejtette ki a sajtótájékoztatón Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke. Szerinte a következő hónapokban a fogyasztói árak csökkenésére lehet számítani, de aztán megkezdődik a növekedés.

- Figyelmesen fogjuk követni az inflációs várakozásokat, hogy meggyőződjünk arról, annak középtávú alakulása az árstabilitás körül fog mozogni. Ez évi két százalék alatt lehet - mondta Trichet.

Bár a fogyasztói árak jelenleg nagyon lassan emelkednek az euróövezetben, néhány miniszter arra figyelmeztetett, hogy a helyzet könnyen a másik szélsőségbe csaphat át.  A masszív gazdaságélénkítő-támogató programok ugyanis a gazdasági növekedés megindulásával könnyen gyors inflációhoz, az árak rekord gyorsaságú növekedéséhez vezethetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.