Az infláció zuhanását, drasztikus kamatcsökkentést jósolnak Londonban

Jóval 5 százalék alá süllyedő éves magyarországi inflációs ütemet várnak novemberről londoni feltörekvőpiaci elemzők, akik közül többen agresszív jegybanki kamatcsökkentést is jósolnak már erre a hónapra.

A december 11-én esedékes inflációs adatsor előtt megjelent első citybeli előrejelzések közül a JP Morgan bankcsoport prognózisa  4,5 százalékos, éves szintre számolt inflációt valószínűsít  novemberre az előző hónapban mért 5,1 százalék után.

A ház elemzése szerint az élelmiszer- és  üzemanyagár-összetevőben belépő kedvező bázishatások, valamint az  üzemanyagárak havi összevetésű 8 százalékos zuhanása gyors novemberi  dezinflációra vall. A még nagyobb ütemű inflációcsökkenést  valószínűleg a földgázárak októberi - a múlt havi adatsorban  megjelenő - emelkedése akadályozta csak meg.

A JP Morgan decemberre 4 százalék alatti, teljes kosárra számolt  éves inflációt vár, és már erre a hónapra újabb agresszív  kamatcsökkentést jósol. A cég elemzői úgy fogalmaztak, hogy a magyar  jegybank a múlt havi fél százalékpontról decemberben "1,00  százalékpontra gyorsítja tovább" a pénzügypolitikai enyhítés ütemét.  A ház 2009-ben 7,00-7,50 százalékig csökkenő magyar jegybanki  alapkamatot vár.

A Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlege  decemberre a JP Morgannél kisebb mértékű, de szintén agresszív, 0,75  százalékpontos MNB-kamatcsökkentést jósol, viszont távlati  előrejelzésében januárra és februárra 1,0-1,0 százalékpontos,  áprilisra és májusra további 0,5-0,5 százalékpontos magyarországi  kamatcsökkentések szerepelnek.

A ház 2009 végére 5,50 százalékos MNB-kamatszintet valószínűsít.

A Merrill Lynch prognózisa szerint az éves magyarországi  infláció novemberben 4,3 százalékra süllyedt az előző havi 5,1  százalékról, a nyersanyagárak "összeomlása" és a kedvező  bázishatások által lefelé hajtva.

A cég londoni elemzői szerint az október-novemberi  forintgyengülés valamelyes felfelé ható kockázatot jelent az  inflációra, de a Merrill Lynch e kockázatot csekélynek ítéli,  tekintettel a rendkívül alacsony üzleti bizalomra és az ebből eredő  gyenge árérvényesítő képességre.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési  részlegének inflációs előrejelzése kissé óvatosabb: a ház 4,7  százalékos éves ütemet vár novemberről. Ugyanakkor a GS londoni  elemzői 4,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak a következő  12 hónapra, hozzátéve mindazonáltal, hogy az időzítés a piaci viszonyok függvénye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.