Az indiai gazdaság fittyet hány a válságra

Várakozások feletti mértékben bővült az indiai gazdaság az idei első negyedévben. Főként a mezőgazdaság, a szolgáltatások és az állami szociális kiadások emelték a GDP-t az előrejelzésekben foglalt 5,2 helyett 5,8 százalékkal.

India hazai összterméke (GDP) 5,8 százalékkal bővült az idei első naptári negyedévben (ez az indiai pénzügyi év utolsó negyede) az egy évvel korábbihoz képest, közölték az indiai statisztikai hivatalban pénteken. Elemzők korábban mindössze 5,2 százalékos többletet vártak.

Tavaly az utolsó naptári negyedévben szintén 5,8 százalékkal bővült az indiai gazdaság. Az ipari termelés 1,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, ám a mezőgazdaság, a szolgáltatások, és főként az állami szociális kiadások emelték a GDP-t. A márciussal zárult pénzügyi évben az indiai GDP 6,7 százalékkal nőtt, ez elmaradt az egy évvel korábbi kilenc százalékos ütemtől.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) erre a naptári évre 4,5 százalékos, jövőre 5,6 százalékos növekedést jósol az indiai gazdaságnak. Nemzetközi elemzők szerint a világgazdaság felpörgetésében - az év második felétől - kulcsszerepet játszik majd például a kínai, és az indiai gazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.