Az INA szerint törvényes volt a veszteség

Az INA pénzügyi jelentése mindenben megfelel a törvényeknek - reagált a Mol irányítása alatt álló horvát energiavállalat a vádakra, miszerint egyes eszközök leértékelésével veszteséget mutattak ki és így kerülték el a horvát kormány által igényelt osztalékfizetést.

Az INA 2013-as pénzügyi jelentése összhangban áll a horvát könyvelési szabályokkal és a nemzetközi pénzügyi jelentéseket szabályozó törvénnyel – reagált az olajtársaság hétfőn közleményben a Jutarnji list szombati írására, amely szerint adóhatósági vizsgálat indulhat a cég ellen.

A lap azt írta, hogy az INA a 2013-as évet a saját állításával szemben nem veszteséggel, hanem 953 millió kuna nyereséggel zárta. A veszteség úgy jött ki, hogy az utolsó negyedéves jelentésben az INA igazgatósága a szíriai lelőhelyeken lévő eszközállományának értékét 1,5 milliárd kunával csökkentette a könyvelési adatokban. A cég csökkentette kőolaj-finomítóinak értékét is.

A könyvelési mesterkedés és a veszteségek kimutatása azt szolgálja, hogy ne kelljen osztalékot fizetni, és emiatt az állam komoly kárt szenved - vélekedett a Jutarnji list.

Az INA hétfői közleménye szerint a 2013-as pénzügyi jelentést előzőleg megvitatta az igazgatóság, és a dokumentumot jóváhagyta az ellenőrző bizottság is.

Az INA minden jelentéskötelezettségi időszak végén elvégzi az összesített vagyonbecslést: megvizsgálja, fennállnak-e olyan objektív mutatók, amely alapján csökkenteni kell a vagyon értékét. A pénzügyi jelentést független nemzetközi könyvvizsgáló ellenőrzi - írták.

A közlemény szerint az INA szíriai vagyonának leértékelését az ország biztonsági helyzete tette szükségessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.