Az IMF tárgyal majd az új kormánnyal, ha kell

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán figyelmeztette Magyarországot, hogy nem tolerálná, ha az államháztartási hiány a GDP 7 százalékára nőne - arra a szintre, amellyel a Fidesz számol.

Az IMF budapesti állandó irodájának vezetője a Dow Jones hírügynökségnek nyilatkozva azt is közölte: az IMF kapcsolatot tart a Fidesszel a számítási módokról, és nyitott tárgyalni az új kormánnyal a tavaszi választások után, ha ezt akarná.

- A nézetek továbbra is formálódnak. Kapcsolatban állunk a Fidesszel, mint mindig, és mostani üzenetünk az ellenzék számára az, hogy igazán fontos a politika folyamatosságának fenntartása a bizalom megőrzése szempontjából. Ami a számokat illeti, fontos megérteni, hogy milyen számokról és definíciókról beszélünk - idézte a Dow Jones Irina Ivascsenkót, aki ugyanakkor megjegyezte: a definíciók nem mindig összehasonlíthatók, tehát nem szabadna összevetni a GDP 3,8 százalékos hiányát a 7 százalékkal.

A Fidesz számításai cash-flow alapúak, míg a kormány államháztartási hiánycélját az uniós számítási mód alapján készítették - teszi hozzá a Dow Jones.

- Ha a deficitet a mi meghatározásunk szerint vesszük a 7 százalék irányába, ez egyértelműen nem tolerálható, mert aláásná a költségvetés fenntarthatóságát és ártalmas lenne a piaci bizalomra nézve. Jelenlegi kivetítéseink szerint az államadósság/GDP arány a jövő évtől kezd csökkenni. Ha az államháztartás hiányt, csak egy évre is megnöveljük, ez aláásná az államadósság GDP-hez viszonyított arányát, és ez igen fontos Magyarország számára - jelentette ki Irina Ivascsenko.

Az IMF budapesti állandó irodájának vezetője korábban a Financial Times-nak kijelentette: "Nyilvánosan üzenjük az ellenzéknek, hogy óvatosnak kell lenni a deficit meghatározásával ... Nem elfogadható olyan gazdaságpolitika, amely a hiány megkétszereződéséhez vezet, mivel ez veszélyeztetné a költségvetés fenntarthatóságát".

Nagy londoni elemző és befektetési házak ugyanakkor kormányváltás esetén sem számolnak azzal, hogy Magyarország jelentősen letérne a jelenlegi költségvetési konszolidációs pályáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.