Az IMF szereti Gyurcsány új csomagját

Az IMF üdvözölte az új magyar intézkedéseket, jónak tartják a 13. havi nyugdíjak beépítését, és az új nyugdíjszámítást, és tetszik az adóátalakítás is. A szervezet szerint Magyarország teljesítette a vállalásait, és hisznek a kabinet visszaesési várakozásának.

Nem lesz könnyű út, ami előttünk van. De biztosak vagyunk abban, hogy a magyar gazdaság erősebben kerül ki a válságból - mondta James Morsink az IMF delegációjának vezetője Budapesten Simor András jegybankelnökkel, és Veres János pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az IMF és az Európai Bizottság közösen vizsgálta meg a hazai intézkedéseket, és úgy tűnik, nem távoztak elégedetlenül. A tárgyalások befejezésével mindkét szervezet értékeli az itt látottakat, ez után az EU-val egy megállapodást ír alá Magyarország (várhatóan február végéig), az IMF-nek pedig újabb szándéklevelet küldünk (persze egyeztetések után) várhatóan március végéig.

Veres János arról beszélt, teljesítettük a korábbi vállalásainkat: a költségvetés tartalmazza a kiadások csökkentését, a 13. havi nyugdíjak korlátozását, létrehozzák a Költségvetési Tanácsot, elfogadták az Út a munkához programot, és a bankmentő csomagot is. Ám a korábbi vállalásainkon túlmenő intézkedéseket is hoztunk - Gyurcsány Ferenc épp hétfőn ismertette az irányokat. Így a vártnál jobban visszaeső gazdaság miatt az idén további 200 milliárd forintot kell megtakarítani, az idén jobbára a minsztériumi kiadások lefaragására, sor kerül további adóátalakításokra (amely nem rontja és nem is javítja a bevételeket), és a szociális kiadások további mérséklésére (nyugdíjrendszer átalakítása, a szociális ellátások adózásának megteremtése).

Az új intézkedéseket az IMF delegációjának vezetője külön üdvözölte, elismerve, hogy korábbi vállalásainkat valóban teljesítettük. James Morsink szerint a nyugdíjrendszerben tervezett változások (a 13. havi nyugdíjak "beépítése", illetve eltörlése, valamint az új nyugdíjemelési rendszer) azért előremutatóak, mert középtávon is biztosítják a kölstégvetési egyensúly fenntarthatóságát. Az adórendszerben tervezett átalakítások pedig azért üdvözlendők, mert a munka helyett a fogyasztás terhelését részesítik előnyben, amely segíti a munkahelyek megőrzését. Ezenkívül megfelelőnek mondta a kormányzat újabb, 210 milliárd forintos megtakarítási tervét, valamint az IMF is 3-3,5 százalékos gazdasági visszaeséssel számol (elfogadja a kormányzati prognózist).

Morsink hangsúlyozta, hogy Magyarországot keményebben érintette a világválság a magas államadósság, és a nagyobb költségvetési hiány miatt. Ezért Magyarországon elkerülhetetlen a gazdasági korrekció.

Magyarország októberben 20 milliárd eurós hitelkeretről állapodott meg a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Ezt követően 4,9 milliárd eurót hívott le az IMF-től és 7 milliárd forintot az Európai Uniótól. A pénz a jegybanki tartalékot növelte, illetve - egy kisebb része - a lejáró hitelek kiváltására szolgált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.