Az IMF-vezér Magyarországról: nem kötünk kompromisszumot

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója a CNN-nek adott interjújában aggodalmát fejezte ki a magyar törvénykezés miatt, de jelezte, a pénzügyi szervezet soha nem fogja elhagyni a tárgyalóasztalt.

Hosszú és stabil kapcsolatunk van Magyarországgal. A pénzügyminiszter (sic!) a jövő héten látogat el hozzánk, és örömmel nézünk a tárgyalások elé. Nyilvánvalóan nagyon aggódunk, és figyelemmel is kísérjük, hogy a magyar hatóságok által életbe léptetett törvények megfeleljenek az Európai Unió által megszabott követelményeknek. Remélem, hogy a magyar hatóságok is törekedni fognak erre, különösen, ami a Magyar Nemzeti Bankot illeti – mondta Christine Lagarde, az IMF-vezérigazgatója a CNN Magyarországgal kapcsolatos kérdésére egy hét végi interjúban.

Az IMF-vezér Christine Lagarde a magyar EU-elnökség idején Gödöllőn
France's Finance Minister Christine Lagarde arrives for the second day of an EU Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) informal meeting in Godollo April 9, 2011. REUTERS/Laszlo Balogh (HUNGARY - Tags: BUSINESS POLITICS IMAGES OF THE DAY)

Arra a kérdésre, hogy egyáltalán folytatódnak-e a tárgyalások Magyarország és az IMF között, Lagarde megismételte, örül az általa következetesen még pénzügyminiszterként jellemzett Fellegi látogatásának. Amikor a CNN riportere felvetette, hogy a magyar álláspont változik, és az IMF hajlandó-e a kompromisszumra, az IMF-vezérigazgató válasza az volt, „soha nem kötünk kompromisszumot, de soha nem is állunk fel a tárgyalóasztaltól”. „Mindig az idő a lényeg. A pénzügyminiszter (sic!) látogatása a jövő héten tökéletesen megfelelő, az időzítés jó, és, ahogy mondtam, mi soha nem hagyjuk el a tárgyalóasztalt” – mondta végül Lagarde arra a kérdésre, kifuthat-e az időből Magyarország.

Az IMF francia vezérigazgatója az interjúban arról is beszélt, hogy a 2012-es gazdasági kilátásokkal kapcsolatban „kétségbeesetten optimista”, és hogy az euró túl fogja élni a mostani válságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.