Az IMF jóváhagyta a harmadik részlet lehívását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden Washingtonban jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb részletének lehívását, ami 1264,5 millió SDR, azaz mintegy 1,4 milliárd euró.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden Washingtonban jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb részletének lehívását. A 17 hónapos hitelkeretben az IMF az új részlettel együtt eddig összesen 8,4 milliárd eurót hagyott jóvá Magyarországnak.

A Valutaalap igazgatósága 2008. november 6-án 10,5 milliárd SDR összegű (június 22-i árfolyamon 11,7 milliárd euró) hitelkeretet hagyott jóvá, amelynek alapja a pénzügyminiszter és a jegybankelnök által korábban aláírt szándéklevél. A hitel első részletét, 4,215 millió SDR-t (4,9 milliárd eurót) tavaly november 6-án, a második részletet, 2107,5 millió SDR-t (2,3 milliárd eurót) idén március 30-án hívta le Magyarország, miután az igazgatóság március 25-én megállapította, hogy hazánk teljesítette az ehhez szükséges kritériumokat.

A Valutaalap delegációja május 7. és 18. között megbeszéléseket folytatott Magyarországon a harmadik részlet feltételeiről. A további lehívásokhoz kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítására is sor került, mivel a gazdasági helyzetben bekövetkezett változások miatt új makrogazdasági pálya és az ehhez igazodó intézkedésrendszer kidolgozása vált szükségessé - olvasható a Pénzügyminisztérium (PM) közleményében. A módosított feltételek eléréséhez szükséges intézkedéseket az IMF eljárásrendje szerinti új szándéklevélben rögzítette a pénzügyminiszter és a jegybankelnök.

Az IMF igazgatósága június 23-i ülésén tárgyalta a magyar készenléti hitel harmadik részlete - 1264,5 millió SDR (mintegy 1,4 milliárd euró) - lehívásának jóváhagyását, ehhez az igazgatóság hozzájárult. Az összeg napokon belül lehívásra kerül. Az IMF igazgatósági döntését megalapozó szakértői jelentést és a magyar hatóságok IMF-nek megküldött szándéklevelét az IMF-fel egyidejűleg napokon belül kerül nyilvánosságra hozzák a Pénzügyminisztérium honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.