Az IMF eltanácsolja az osztrák bankokat a kelet-európai pénzkivonástól

A valutaalap figyelmeztet: szerinte hitelsokkot idézhetnek elő a térségben az osztrák anyabankok, ha a veszteségeik kompenzálására tőkét vonnak ki innen.

Megkongatta a vészharangot a Nemzetközi Valutalaalap (IMF) az osztrák bankok  kelet-európai kintlévőségei fölött, egyidejűleg eltanácsolva a  pénzintézeteket attól, hogy a veszteségek kockázata miatt eszközöket  vonjanak ki a térségből - értesült az osztrák sajtó.


A Der Standard napilap azt írta pénteki számában, hogy míg egy korábbi jelentésében az IMF éppen hogy dicsérte az osztrák  bankok széles körű kelet-európai tevékenységét a térséghez tartozó  országok gyorsütemű gazdasági bővülésének és a hitelek várható  megtérülésének a fényében, a Valutaalap szakértői most már inkább a  veszélyekre figyelmeztetnek.


Egy nyilvánosságra még nem hozott elemzésében az IMF  kiváltképpen kritikusan viszonyul ahhoz a tényhez, hogy a térségben  - Kelet-Európában, a Balkánon és a Szovjetunió volt országaiban -  elhelyezett osztrák hitelek az éves hazai össztermék (GDP) 70  százalékára rúgnak. Az osztrák bankok azonban nem csak a GDP-hez  viszonyított arány tekintetében, hanem abszolút számokban is  megelőzik a többi hitelezőt, köztük a német és az olasz partnereket.  Az IMF-kimutatás szerint a kelet- és délkelet-európai külföldi  követelések egynegyede Ausztriára jut.


A magas arányú hitelelkötelezettség ellenére a Valutaalap  szakértői nem tanácsolják, hogy az osztrák anyacégek hirtelen  elzárják a pénzcsapokat, és a konjunkturális kilátások miatt  visszavonuljanak vagy pénzeszközöket vonjanak ki a régióból. Egy  ilyen lépés hitelsokkot idézne elő az egész térségben, futótűzként  terjedne tovább, és végső soron magára Ausztriára is visszaütne - ismertette a Der Standard az IMF következtetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.