Az IMF apasztotta a devizatartalékot

Négyhavi mélypontra csökkent májusban a jegybank nemzetközi tartaléka, leginkább azért, mert a hónap során vissza kellett fizetni az IMF-nek 620 millió eurót.

Májusban 586 millió euróval 35,308 milliárd euróra csökkentek a jegybank nemzetközi tartalékai – derült ki a Magyar Nemzeti Bank honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból. Májusban 620 millió eurót kellett visszafizetni a 2008-ban felvett IMF-hitelből, valamint lejárt egy 150 millió svájci frank (115 millió euró) értékű ötéves államkötvény is.

Az idén már több devizakötvény visszafizetése az eredeti lejárat szerint nem lesz esedékes, de júniusban ismét 490 millió eurónak megfelelő részlet jár le a 2008-as IMF-kölcsönből.

A múlt havi csökkenés ellenére a devizatartalékok május végi értéke 1,427 milliárd euróval meghaladta a tavaly év végi szintet, és 247 millióval több, mint egy évvel korábban volt. A februárban kibocsátott kétmilliárd dolláros tízéves és 1,25 milliárdos ötéves dollárkötvény csaknem 2,5 milliárd euróval növelte a devizatartalékokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.