Az IMF a hátrányos helyzetűeket védte volna az Orbán-kormánnyal szemben

Ivascsenko szerint a magyar kormány elhamarkodottan vezette be az egykulcsos jövedelemadót, és a hiteltárgyalásokon nem értett egyet a szegényeket sújtó megszorító intézkedésekkel.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem értett egyet a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak és a szociális ellátások csökkentésével, továbbá semmiféle olyan intézkedést nem kért a hiteltárgyalások folyamán a magyar kormánytól, amely tovább rontaná a leghátrányosabb helyzetű társadalmi csoportok helyzetét − mondta Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviselője azon a múlt heti találkozón, amelyet több hazai érdek-képviseleti szervezet kezdeményezett - írta a Napi Gazdaság.

Irina Ivascsenko szerint az IMF azt kérte az Orbán-kormánytól, hogy az nem hozzon több, leszakadást növelő intézkedést.

A Napi Gazdaság szerint az IMF képviselője cáfolta, hogy a szociális ellátásokat érintő kormányzati megszorításokat a Valutaalap kérte volna, ahogy az IMF nem értett egyet a munkanélküli-ellátás folyósítási idejének csökkentésével, sem a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak lefaragásával.

Az IMF emellett túl korainak találta a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését is, mivel nem indította be a fogyasztást, inkább a magasabb keresetűek megtakarításait ösztönözte, de ellenezték az adójóváírás kivezetését is, ami szintén a legkevesebbet keresőket, a szegényebb családokat sújtja.

Ésszel kellett volna csinálni

Az IMF szakértői célzottabb és differenciáltabb szociális ellátásokra tettek javaslatot a magyar kormánynak, illetve azt, hogy azok biztosan eljussanak a címzettekhez.

A gazdasági növekedésnek és a befektetéseknek nem kedvez az itteni adókörnyezet, az, hogy Magyarországon rendkívül gyakran változnak az adószabályok - tette hozzá Irina Ivascsenko.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.