Az igények felét szállítja a Gazprom

A Gazprom szóvivője szerint a cég kedden az igények felét kielégítő, 65 millió köbméter földgázt szállít Ukrajnán keresztül Európába.

Az orosz Gazprom gázvállalat kedden körülbelül 65 millió köbméter földgázt szállít európai vevőinek Ukrajnán át, a január elseje óta szokásos, napi 300 millió köbméter helyett.


- Kedden 130 millió köbméterre volt igény, ennek a felét szállítottuk - mondta Moszkvában újságíróknak a Gazprom szóvivője, Szergej Kuprijanov.
Nem részletezte, miárt csak 130 millió köbméterre volt igény Európából az ukrán tranziton keresztül, de utalt arra, hogy a Gazprom más útvonalakon növeli szállításait Európa felé.


Előzőleg, hétfőn a Gazprom előre jelezte, hogy 65,3 millió köbméterrel csökkenteni fogja európai exportját az ukrán útvonalon át, mivel szerinte Ukrajna január elseje és negyedike között éppen ennyit tulajdonított el az európai gáztranzitból. A Gazprom Ukrajnára hárítja a felelősséget, hogy az ellopott mennyiséget pótolja, továbbítsa Európába.


Az ukrán Naftogaz gázvállalat kedd délután megerősítette, hogy csökkent az orosz gáztranzit, bár kissé más számot közölt. - Kedden 58 millió köbméter földgáz halad át Európa felé Oroszországból - mondta a Naftogaz vezetője, Oleh Dubina Kijevben újságíróknak, megerősítve, hogy csütörtökön Moszkvában folytatja a december 31-én megszakadt tárgyalásokat a Gazprom vezetőivel.


A maga részéről cáfolta, hogy Ukrajnában elakadna az orosz gázexport. - Ukrajna nem lop gázt, és betartja kötelezettségeit. Európa pontosan annyi földgázt kap, amennyit Oroszország szállít - mondta Dubina, de hozzátette, hogy az orosz szállítás hirtelen csökkenése "súlyos műszaki következményekkel járhat".

A Gazprom január elsején megszüntette Ukrajna földgázellátását kettejük megoldatlan árvitái miatt - nincs érvényes szerződés az idei exportra Ukrajna számára -, vagyis az orosz-ukrán határon a gázszállítás az addigi ukrán export mennyiségével csökkent, napi 400 millió köbméterről napi 300 millióra. A Gazpromnál kedden azzal vádolták Ukrajnát, hogy a négy tranzitvezetékrendszer közül hármat leállított, és ezzel akadályozza a szállítást Európa felé. A Naftogaznál viszont azt mondták, hogy a vezetékek az orosz szállítás  korlátozása miatt maradtak ellátatlanul. Ezért "az orosz gáz négy ukrajnai belépőpontja közül egy maradt működésben", olvasható az  ukrán gázvállalat keddi közleményében.


Az ukrán kormány tervet készít fűtőolaj importjára, miután elrendelte a körzeti áramszolgáltatóknak, hogy erőműveikben térjenek át fűtőolaj eltüzelésére földgáz helyett, jelentette a Reuters hírügynökség.

A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264  köbméter) kedd délután 6,138 dollár volt a New York-i árutőzsdén  (NYMEX) februárra, 0,066 dollárral drágább a hétfői zárónál. Két  hete 5 dollár közelében volt a legközelebbi határidő ára. A londoni  szabadkereskedelemben (ICE) kedden 18,5 százalékkal drágult a  földgáz, háromhavi csúcsra.

A kőolaj hordója mérsékelten drágul kedden: délután 5 cent és 70  cent közötti drágulás volt látható a New York-i és a londoni  szabadpiac jegyzéseiben, az árak 50 dollár alatt maradtak a  legközelebbi határidőre. Ellenben a fűtőolaj gyorsad drágult New  Yorkban: kedd délután gallononként (3,78 liter) 1,641 dollár volt februárra, 0,0658 dollárral drágább a hétfői zárónál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.