Duplájára nőtt a SZÉP kártyák forgalma

A dolgozók főleg a vendéglátóhelyeken villantottak plasztikot, de a kormány a fürdők kihasználtságát is növelnék a kártyával.

A tavalyi nyárhoz képest jelentősen többet, idén júniusban 6,4 milliárd forintot, júliusban pedig közel 10 milliárd forintot költöttek el a vendéglátásban és a szálláshelyeken Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) birtokosok.

A hazai belföldi szálláshelyeken bevételének immáron egy ötödét SZÉP kártyával fizették be – adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 Ezzel együtt az eddig a kártyákra a munkáltató által feltöltött 118 milliárd forintból 82 milliárdot használt fel a 860 ezer kártyatulajdonos.

A SZÉP-kártyás bevételek zöme - 65 százaléka, 54 milliárd forint - vidéken, a maradék 35 százalék - 29 milliárd forint - a budapesti elfogadóhelyeknél csapódott le. Leggyakrabban – esetek több, mint 60 százalékában – a vendéglátóhelyeken fizettek a kártyával, 55 milliárd forint értékben.

 A SZÉP-kártyára vonatkozó előírások szerint a dolgozó a munkáltatója által adott juttatás 63 százalékát fordíthatja vendéglátásra, 22 százalékát szállásdíjra, 14 százalékát pedig szabadidős tevékenységre költheti el.

 Ugyanakkor arra is lehetőség van, hogy a SZÉP kártyán a vendéglátásra illetve a szabadidős tevékenységre szánt összegeket a szálláshelyeken használja fel a kártyabirtokos. A jelek szerint sokan élnek ezzel a lehetőséggel: az OTP adatai szerint SZÉP kártya a vendéglátás zseb-költéseinek negyedét,a szabadidő zseb költéseinek pedig a harmadát fordítják erre a célra.

 Az NGM közlése szerint a három kártyakibocsátó pénzintézet - OTP, K&H, MKB - már közel 50 ezer elfogadóhelyi szerződést kötött, zömében  vidéki elfogadóhelyekkel.

A vidéki elfogadóhelyekkel kötött szerződésekben gyakran kedvezményeket biztosítanak a SZÉP kártyás vendégeknek. Emellett az NGM reményei a vidéki strandok és gyógyfürdők forgalmát is jelentősen megnövelheti, hogy a kormány nemrégiben úgy döntött, hogy a SZÉP kártya mindhárom keretéből le lehet hívni a fürdőbelépők árát.

A kormány azzal is próbálja ösztökélni a kártyabirtokosokat a SZÉP -kártya használatára, hogy - mint arról beszámoltunk - tavaly idén május végéig kitolta a 2011-ben SZÉP kártyára feltöltött kártyás összegek felhasználhatóságát.

Ennek is betudható hogy míg a munkáltatók tavalyi és az idei első félévben megközelítőleg ugyanakkora összeget – 47 milliárd forintot – töltöttek fel a kártyákra, azonban tavalyhoz képest több mint kétszeresére, 17 milliárdról forintról 38,5 milliárdra nőtt a dolgozók által elköltött összeg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.