Az export tartja a lelket a magyar gazdaságban

A magyar külkereskedelmi mérleg 7,271 milliárd eurós aktívumot mutatott 2013-ban, szemben a megelőző év 6,823 milliárdos adatával, azaz egy év alatt 448 millió eurós javulás volt kimutatható a mérlegben.

Az export-import olló tovább nyílik, a hazai gyenge fogyasztás miatt az import növekedése messze elmarad az exportétól.

Az egy évvel korábbi rendkívül alacsony bázist 290 millió euróval múlta felül most decemberben a külkereskedelem aktívuma – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Akkor a többlet 143 millió euróra rúgott, ami historikusan is az egyik legalacsonyabb adat volt a válság után.

Az előzetes adatok szerint decemberben az export euróban számított értéke 9,5, az importé 6,9 százalékkal nőtt tavaly decemberhez viszonyítva. A külkereskedelmi mérleg többlete közel 150 millió eurós javulást mutatott 2012 azonos időszakához képest.

2013. decemberben – első becslés szerint – a kivitel értéke 5,9 milliárd eurót (1778 milliárd forintot), a behozatalé 5,6 milliárd eurót (1690 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg aktívuma az év tizenkettedik hónapjában 290 millió euró (87 milliárd forint) volt. A decemberi kivitel 74, a behozatal 73 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le, ami a Brüsszelhez kötött köldökzsinór feszességét is jellemzi.

2013 egészében – előzetes adatok szerint – a kivitel értéke 81,9 milliárd euró (24 303 milliárd forint), a behozatalé 74,6 milliárd euró (22 135 milliárd forint) volt. A kivitel és a behozatal euróban számított értéke konjunktúrához méltatlanul alacsony mértékben, 2,5, illetve 1,8 százalékkal növekedett.

A KSH mostani közleménye szerint a külkereskedelmi mérleg aktívuma 617 millió euróval volt több, mint a 2012. január–decemberi időszakban, miközben a korrigált 2012-es kimutatásban még csupán 448 milliós javulás szerepel, akkor ugyanis 6,823 milliárdos, most pedig 6,654 milliárdos értéket szerepeltetnek. Akárhogyan is történt, a 169 millió eltérés mindenesetre most sokkal kedvezőbb színben tünteti fel a „menyasszonyt”, mint azt a korábbi adatok láttatták.

A decemberi többlet kissé elmarad az elemzői konszenzustól, azonban meghaladja a várakozásunkat – tudtuk meg g Suppan Gergelytől, a Takarékbank vezető elemzőjétől.  Decemberben az export 9,5 százalékkal, az import pedig 6,9 százalékkal nőtt, ami akkor igen impozáns, ha a németek 4,6, illetve, kétszázalékos decemberi növekedését nézzük.

Az import lassabb növekedése feltehetően a szezonálisnál enyhébb téli időjárásnak köszönhető, mivel visszaeshetett a földgáz importja, amit a decemberi ipari termelési adatok is tükröznek. Az export jelentős növekedése pedig az ipar exportértékesítésének gyorsulását tükrözheti – véli Suppan.

A negyedik negyedévben a külkereskedelmi többlet 550 millió euróval nőtt az egy évvel korábbihoz képest, így a külkereskedelem hozzájárulása a negyedik negyedéves GDP-hez szignifikáns lehetett. Idén 7,6 milliárd euróra emelkedhet a külkereskedelmi többlet, mivel az élénkülő belső kereslet importnövelő hatását ellensúlyozhatják a javuló külső keresleti – különösen a német és euró-övezeti gazdasági  -  kilátások, valamint a felfutó autóipari termelés – állítja a Takarékbank szakértője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.