Az exállamtitkárnak se tetszik a trafikbotrány

Az árrés megemelése alapvetően írja felül a fair play szellemiségét – írja Bencsik János, volt energiaügyi államtitkár, a Fidesz képviselője arról, miért nem szavazta meg a legújabb módosítást.

Ketten szavaztak frakciójukkal szemben a trafiktörvény újabb megváltoztatásakor – Ángyán József, a földügyek kapcsán sokszor tiltakozó frakciótag mellett most Bencsik János, egykori energetikai államtitkár is tartózkodott a közös javaslat elfogadásakor.

Bencsik Facebook-oldalán adott magyarázata szerint korábban támogatta a törvényt, hiszen annak célja az egészség és a gyermekek védelme volt, és nem volt problémája a termékkör további bővítésével sem, hiszen az belefért "a trafik-jellegbe". Az árrés megemelése viszont – írja a bejegyzésben a volt államtitkár – "már alapjaiban írja felül a fairplay szellemiségét". Szerinte olyan ez, mintha a fociban a nevezéseket követően átírnák a szabályokat, "mondjuk szögletrúgás helyett sarokdobás is lehetne, esetleg a tizenegyes pont és a tizenhatos vonal közé vizesárkot telepítenének, de csak a vendég csapat kapuja előtt".

Az államtitkár szerint mókás, hogy "a gyermekek állóképességét azzal akarjuk edzeni, hogy a fagylaltárusítást is beköltöztetjük a számukra tiltott dohánytrafikokba".

Bencsik úgy véli, a fenntartható társadalomnak a bizalomra és a kiszámíthatóságra kell épülnie, és ennek része, hogy a szabályozói rendszer is kiszámítható. Szerinte egy ilyen rendszerben a siker kulcsa az értékteremtés (kitartó munka, találékonyság), "nem pedig a más által megteremtett javak megszerzése, mások erőfeszítéseinek önző kihasználása akár a családban, akár az üzletben, esetleg a politikai kapcsolatok felhasználásával."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.