Az évi 4 millió felett keresők járnak jól

A korábbi 21 százalék körüli átlagos szja-terhelés a 16 százalékos egykulcsos adó révén akár több százalékponttal csökken, miközben az évi 4 millió forintnál többet keresők adóterhelése jelentősen mérséklődik - vázolta a kormány jövő évi adóváltozásainak lényeges következményeit Demetrovics Gergely, a KPMG adópartnere.

A szakértő elmondta: a legalacsonyabb jövedelmüknél, havi 60 ezer forintos bruttó, illetve 77 ezer forintos félszuperbruttónál jövőre sincs adófizetési kötelezettség. A nemzetgazdasági átlagnak megfelelő mintegy 200 ezer forintos bruttó fizetést terhelő szja gyakorlatilag változatlan marad, ha azonban az adózó élni tud a 2011-től bevezetendő családi kedvezménnyel, úgy jelentős, akár havi több tízezer forintos adókönnyítésre számíthat - jelezte a KPMG adópartnere.

Az adójóváírás változásait is figyelembe véve, az első számítások azt mutatják, hogy 3 millió 960 ezer bruttó, illetve 5 milliós évi félszuperbruttó fizetésnél nincs lényeges jövedelem változás, akinek szuperbruttója viszont évi 5 milliónál több, az jobban jár, hiszen eddig az 5 millió feletti jövedelem adója 32 százalék volt - magyarázta Demetrovics Gergyely.

A béren kívüli juttatások rendszere technikailag ugyan jelentősen átalakul, de a korábbi, adómentesen adható juttatások köre szinte változatlan maradt, így például az internet-használat bizonyos határig adómentes, a kedvezményes, korábban 25 százalékos adókulcs 19 százalékra mérséklődik, ez a mérték terheli a melegétkezést, az utazási bérletet, az iskolakezdési támogatást, az üdülés csekket és az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést. Ebben a körben újdonság a megújulási kártya bevezetése - tette hozzá a szakértő.

Demetrovics Gergyely szerint jelentős változás, hogy a 16 százalékos adókulcs a külön adózó jövedelmekre, így a tőkejövedelmekre is kiterjed, tehát a személyi jövedelemadózásban megvalósulni látszik az egykulcsos rendszer.
Az szja csökkentés pontos költségvetési hatása a KPMG adópartnere szerint ma még csak becsülhető, mértéke a GDP 1-1,5 százalékát teheti ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.