Durva üzemanyagárdrágulást várnak a fuvarosok

A Nemzeti Fuvarozók Ipartestülete szerint a fuvarozóknak a fuvardíjak kikalkulálásánál érdemes már most figyelembe venni az üzemanyagár-drágulást.

Az év utolsó harmadában 10,89 százalékos üzemanyagár növekedéssel kell számolniuk a fuvarozóknak - közölte a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) számításai eredményét az MTI-vel.

Az érdekvédő szervezet kalkulációja segítséget nyújt a következő szezonra szóló fuvardíjak kiszámításánál, amelynek jelentős részét - mintegy harmadát - a hetente változó üzemanyagár teszi ki. Megalapozott előrejelzések nélkül komoly veszteségeket könyvelhetnek el a fuvarozók, akik az üzemanyag drágulását nehezen tudják érvényesíteni áraikban, főleg a szezonálisan megkötött szerződések esetében.

A NiT Hungary tapasztalatai szerint ez a probléma főként az autóbuszos személyszállítók és az utazási irodák között áll fenn. Többek között ennek megoldására született idén tavasszal az  Etikai Kódex, amelyet a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével közösen írt alá a szervezet.

A most közzétett adat már az őszi-téli valamint a  2012-es fuvarszerződések előkészítésében is segítséget nyújt, bár nem szabad megfeledkezni olyan tényezőkről sem, mint az adók és úthasználati díjak változásai, a biztosítás költségeinek emelkedése vagy az amortizáció.

A NiT Hungary kiemeli, hogy az indexálás alkalmazása nem kötelező egy vállalkozóra nézve sem, azonban a versenyképesség megőrzése érdekében érdemes figyelembe venni a fuvardíjak kiajánlása során.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.