Az eurózónáért aggódnak az elemzők

Hosszabb távra nem lesz megoldás az euróövezeti adósságválság terjedése ellen felhúzott, pénteken megemelt tűzfal sem - vélekedtek az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteki döntését kommentálva londoni pénzügyi elemzők.

A valutauniós pénzügyminiszterek tanácsa pénteken Koppenhágában megállapodott az EFSF/ESM támogatási alapok rendelkezésére álló összeg 700 milliárd euróra emelésében, emellett a tagországok kétoldalú megállapodások alapján további 100 milliárd eurót folyósítanak. A szakminiszteri közlemény szerint mindent egybevetve az euróövezet több mint 800 milliárd eurót mozgósít a tűzfalhoz.

Az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászainak pénteki értékelése szerint "egyértelműen jó irányba tett lépés" a tűzfal megemelése. A ház szerint a spanyol kormánykötvények hozamának ismét kiújult emelkedése is jelzi a magasabb tűzfal szükségességét annak megakadályozására, hogy Spanyolország és Olaszország még mélyebbre belesodródjon az adósságválságba.

Mindemellett "valamelyest üdítő" az is, hogy a szakpolitikai döntéshozók végre akkor léptetnek életbe egy intézkedést, "amikor még nem - vagy legalábbis nem azonnali - katasztrófával néznek szembe", vagyis lehet, hogy "felismerték az események előtti cselekvés fontosságát".

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban a pénzügyi védőeszköz kapacitásának "nagyon drámai" mértékű emelésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig eléri a 2500 milliárd eurót.

A Capital Economics közgazdászainak megítélése szerint a tűzfal még a pénteken elfogadott új tervek nyomán sem lesz elég nagy ahhoz, hogy Olaszország és Spanyolország is távol maradhasson az adósságpiactól legalább ahhoz hasonló hosszúságú időre, amennyi például Görögországnak és Portugáliának megadatott.

Jóllehet megvan arra a remény, hogy a pénzügyi védőeszközhöz rendelkezésre álló forrásokat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kiegészíti, ennek összege azonban bizonytalan.

A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezek alapján valószínűleg "még sokkal merészebb lépésekre" lesz szükség a piacok megnyugtatására azzal kapcsolatban, hogy megvan a biztonságosan hozzáférhető, "megfelelő tűzerő" az eladósodott nagy euróövezeti gazdaságok esetleges súlyos problémáinak kezeléséhez.

A Commerzbank elemzőinek pénteki számításai szerint mindent összeadva valójában nem 800 milliárd, hanem 790 milliárd eurós kapacitás jön ki. A ház szerint ez ahhoz lesz elegendő, hogy Olaszország és Spanyolország három évig "a felszínen maradhasson".

A cég elemzőinek kommentárja szerint azonban így is kétséges, hogy a pénteki megállapodással rá lehet-e bírni a befektetőket több perifériális euróövezeti szuverén kötvény vásárlására. Annak kockázata, hogy egy ország - akár részlegesen - törlesztésképtelenné válik, nem a támogatási alap méretétől függ; az európeriféria országainak gazdaságuk versenyképességét kell helyreállítaniuk, ez a kulcstényező, ennek elmaradása esetén adósságterhük aligha lesz fenntartható hosszú távon - vélekedtek pénteki kommentárjukban a Commerzbank elemzői.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.