Az eurózónában a vártnál rosszabb lett a januári feldolgozóipari menedzserindex

Az eurózóna feldolgozóiparában januárban is folytatódott a lejtmenet, de a visszaesés kisebb ütemű volt, mint decemberben.


A beszerzési menedzserek véleménye alapján képzett januári index (PMI) 34,4 pontra nőtt a decemberi 33,9 pontról. A szakértők  valamivel nagyobb, 34,5 pontos értéket vártak.ozóiparában januárban is folytatódott a lejtmenet,  de a visszaesés kisebb ütemű volt, mint decemberben.


A beszerzési menedzserek véleménye alapján képzett januári index (PMI) 34,4 pontra nőtt a decemberi 33,9 pontról. A szakértők  valamivel nagyobb, 34,5 pontos értéket vártak.


Az index januárban már a nyolcadik egymást követő hónapban állt  az 50 pont alatti érték alatt, ami a szektor zsugorodására utal.
Januárban az eurózóna négy vezető gazdasága közül csak  Németországban jegyeztek fel növekvő visszaesést a  feldolgozóiparban. Franciaországban, Olaszországban és  Spanyolországban lassult a visszaesés üteme.


A szakértők szerint a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos  borúlátásokra, valamint az inflációs nyomás jelentős enyhülésének  hatására az Európai Központi Bank (EKB) valószínűleg kamatot  csökkent majd márciusig.


Az eurózónában mindenütt visszaesőben van a feldolgozóipar  teljesítménye a globális kereslet csökkenése miatt. A vezető német  acélgyártó, a ThyssenKrupp épp most jelentette be: nem zárja ki,  hogy tovább csökkenti a termelést, lerövidíti a munkaidőt és  létszámleépítést hajt végre.  


A feldolgozóipari PMI index azt mutatja, hogy közel 12 éve  legnagyobb ütemben csökkentek a cégek költségei. Az ezzel  kapcsolatos alindex januárban 30,1 pontra süllyedt a decemberi 32,8  pontról.


A PMI mutatóból az is kiderül, hogy az új megrendelések és az  export megrendelések üteme januárban mérsékeltebben csökkent, mint  decemberben, amikor a hanyatlás rekordméretű volt.


A foglalkozatási alindex januárban már az ötödik egymást követő  hónapban hanyatlott, közel 12 éve legnagyobb ütemben esett.
Az eurózónában a decemberi munkanélküliségi ráta 8,0 százalékra,  2006 vége óta legmagasabb szintre emelkedett.+++

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.