Az EB szerint 0,5 százalék lesz a növekedés

Az Európai Bizottság mindössze 0,5 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál 2012-re, Magyarország számára. A kormány kitart a 1,5 százalék mellett. Hiába az idei költségvetési többlet, Magyarországgal szemben érvényben marad a túlzott deficit miatti eljárás is.

Jövőre csak 0,5 százalékosos gazdasági növekedés várható Magyarországon az idei 1,4 százalékos GDP-bővülés után - derül ki az Európai Bizottság csütörtökön ismertetett őszi prognózisából. A bizottság előrejelzése szerint jövőre a kormány által tervezettnél minimálisan magasabb lehet a költségvetés hiánya – írta a portfolio.hu. Az előrejelzés alapján jövőre az államadósság a GDP 76,7 százalékát fogja kitenni.

Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa. A túlköltekezők nem kerülik el a fülest.
European Union Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn addresses a news conference on the interim economic forecast at the European Commission headquarters in Brussels November 10, 2011. Euro zone economic growth will slow sharply next year as weak confidence undermines investment and consumption and tighter fiscal policies reduce domestic demand, the European Commission said on Thursday. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: BUSINESS POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY HEADSHOT)

A bizottság friss anyaga szerint úgy tűnik, hogy a személyi jövedelemadó csökkentésével nem sikerült élénkíteni a belső keresletet, amely így negatívan hat az idei növekedésre. 2012-ben az export ereje nőni fog a Mercedes és Hankook gyáraknak köszönhetően, viszont a fiskális politika is nyomást gyakorol a növekedési kilátásokra.

Az Európai Bizottság szakértői ugyan az idén a kormány által jelzett többletnél nagyobb szufficitet várnak, viszont a 2012-13-as évekre nagyobb hiányt jeleznek előre. Jövőre 2,8 százalékos lehet a költségvetés GDP-arány hiánya, szemben a kormány 2,5 százalékos céljával.

Mivel az EU Bizottsága nem tartja tartósnak a deficit idei korrekcióját az idei többlet ellenére Brüsszel nem vonja ki Magyarországot a túlzott deficit miatti eljárás alól – erről is beszélt Ollie Rehn a Bizottság gazdasági és pénzügyi szuperbiztosa, közölte lapunk brüsszeli tudósítója.

Kétségtelen, hogy 2011-re 3,6 százalékos többlettel számolunk az ország esetében, ám ez csak a nyugdíjrendszer visszaalakításának átmeneti hatása – mondta Ollie Rehn újságírói kérdésre válaszolva. – A jelenlegi információink szerint 2013-ban a deficit visszaugrik 3,7 százalékra – mondta Rehn.

A korrekció ebben az évben nem tekinthető sem fenntarthatónak, sem tartósnak – fejtette ki a biztos. – Ehelyett azt javasoljuk Magyarországnak, hogy határozott és világos lépéseket tegyen a fiskális egyensúly, illetve deficit tartós korrekciójának érdekében – közölte Rehn.  
 
Magyarország Belgiummal, Ciprussal, Máltával és Lengyelországban egyazon csoportban van, amely ellen túlzott deficiteljárás folyik, és amely esetében jövőre jár le a "türelmi idő", ameddig költségvetésük hiányát három százalék alá kell szorítani. (Magyarország esetében az eljárás nyolcadik éve van érvényben.) A csoport kapcsán Rehn elmondta: ezeknek az országoknak ki kell használniuk az időt, amíg az új gazdasági kormányzás életbe lép december közepén. – Addig meggyőző bizonyítékot kell szolgáltatniuk az országoknak, hogy hatékony és tartós fiskális intézkedést léptetnek életbe és remélhetőleg 2012-re vonatkozóan kész költségvetést  tudnak felmutatni – mondta a biztos. Erre Rehn már figyelmeztette a minisztereket a tárcák vezetőinek korábbi, keddi ülésén Brüsszelben. Csütörtökön pedig levelet fog küldeni a minisztereknek, melyben részletezi a Bizottság kéréseit.

Az EB jelentése külön kitér a kedvezményes végtörlesztés lehetőségére is. Ezek szerint elsősorban azok a háztartások tudják igénybe venni ezt a lehetőséget, amelyeknek amúgy sem jelentett akkora gondot a törlesztőrészlet emelkedése. A végtörlesztés negatív hatással lesz a fogyasztásra, részben azért, mert a végtörleszteni nem tudók terhei egyre nagyobbak lesznek, a bankok az őket ért veszteségek miatt csökkenteni fogják a vállalati hitelezést – olvasható az anyagban, ami sok tekintetben megegyezik az Európai Központi Bank minapi, igen negatív értékelésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.