Az Európai Bizottság érvénytelen jogszabályra alapozza Szlovákia Tokaj-bejegyzését

Az eredetvédett borok közösségi nyilvántartásában olyan jogszabály alapján tartják nyilván a Tokaj elnevezés használatát Szlovákia számára, amelyet az ország 2009-ben hatályon kívül helyezett - hívta fel a figyelmet keddi nyilatkozatában Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője.

A politikus kéri, hogy a brüsszeli bizottság törölje a hibás jogalapon nyugvó bejegyzést. Azt a jogsértő bejegyzést már törölték az uniós nyilvántartásból, amely az oltalmazott földrajzi jelzések (OFJ) kategóriájában szerepeltette a Tokaj elnevezésre vonatkozó szlovák kérelmet.

"Ezúton egy másik, korábban már észrevételezett, de egyelőre nem orvosolt jogsértésre hívom fel a figyelmet. A sérelmezett szlovákiai +Tokaj+ bejegyzést a Bizottság az oltalom alatt álló eredetjelzések (OEM) kategóriában továbbra is szerepelteti. Ez azonban törvénytelen.

Az Európai Bizottságnak a 2009. június 30-án elfogadott szlovák jogszabályban szereplő +Tokajska Vinohradnícka oblast+ elnevezést kellett volna regisztrálnia. A Bizottság azonban figyelmen kívül hagyta ezt a jogszabályváltozást, és a korábbi, 2005-ös jogszabályban szereplő elnevezést (Vinohradnícka oblast Tokaj) vette át.

A szlovák kormány, észlelve a jogalap hiányát, 2010 áprilisában ismét módosította a bortörvényét, és visszaállította a hazai szabályozásban is a +Vinohradnícka oblast Tokaj+ elnevezést, ezzel megpróbált utólagosan jogalapot kreálni a közösségi bejegyzéséhez" - állapította meg Tabajdi Csaba.

Sérelmezve mind az Európai Bizottság, mind a szlovák fél eljárását, az EP-képviselő úgy vélekedett: az E-Bacchus adatbázisban szereplő, Szlovákia részére bejegyzett "Vinohradnícka oblast Tokaj" elnevezést jogalap hiányában érvénytelennek kell tekinteni, és azt az adatbázisból törölni kell.

"Szlovákia ezt követően természetesen kérvényezheti a hatályos bortörvénye alapján a Tokaji borvidék Szlovákiához tartozó részére vonatkozó "Vinohradnícka oblast Tokaj" elnevezés bejegyzését. Ezt azonban a közösségi borrendtartás által kialakított új eljárásban kell megtennie. Ez más tagállamok, így Magyarország számára lehetőséget ad, hogy az eljárás során kifogásaikat, tiltakozásukat jelezzék" - fejtette ki a magyar szocialista delegáció vezetője.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.