Az Európai Bizottság engedélyezné génmódosított kukorica termesztését Magyarországon

Az Európai Bizottság (EB) két új génmódosított kukorica fajta termesztésének engedélyezését javasolja amellett, hogy feloldaná a magyar, francia és görög termesztési tilalmat is.

A helyzet furcsaságát az okozza, hogy eközben Európában egyre nőnek az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak - hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai  Magyarország és a Greenpeace Magyarország közös sajtóközleményében.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben a szervezetek a Bizottság javaslatainak elutasítását követelik a magyar kormánytól és a tagállamoktól. Az új termesztési  engedélyekről a tagállamok februárban szavazhatnak majd, a jelenlegi magyar termesztési tilalom megtartásának kérdése pedig a környezetvédelmi miniszterek márciusi tanácsülésén kerül napirendre.

Alig egy hónappal ezelőtt a környezetvédelmi miniszterek a génmódosítással kapcsolatos szabályozás jelentős szigorítását sürgették. A Bizottság maga is azt szorgalmazta, hogy elinduljon egy kétéves felülvizsgálat, a génmódosított növények biztonságának és környezeti hatásainak értékeléséről, ezért az uniós tagállamoknak el kell utasítaniuk ezeket a javaslatokat - emlékeztetnek a közleményben.

Decemberben a tagállamok is az EU génmódosítással kapcsolatos jogszabályainak jelentős mértékű szigorítását követelték, többek között azt, hogy a következő 18 hónapban a génmódosított növények társadalmi-gazdasági hatásait is vizsgálják meg, amivel eddig egyáltalán nem foglalkoztak. A magyar kormánynak mindent meg kell tennie a Mon810-es rovarölő mérget termelő kukorica hazai tilalmának fennmaradása érdekében – emelte ki a közleményben Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország programvezetője. Európában a fogyasztók túlnyomó többsége elutasítja a génmódosított élelmiszereket, ezért csak akkor van esélye Magyarországnak eladnia mezőgazdasági termékeit az érzékeny európai piacon, ha nem termeszt génmódosított kukoricát.

A Mon810-es kukorica hazai termesztési tilalmát 2006 novemberében az Országgyűlés ötpárti konszenzussal elfogadott határozatban is megerősítette, így a kormányt a parlament is kötelezi a tilalom melletti kiállásra - hangsúlyozta a közleményben Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse. A magyar lakosság több mint 70 százaléka ellenzi a génmódosított növények mezőgazdasági célú alkalmazását. Ezen felül az elmúlt időszakban született környezeti hatásvizsgálatok eredményei és  táplálkozástani tanulmányok is alátámasztják a tilalom indokoltságát. A Greenpeace kampányfelelőse a közleményben megállapította: az Európai Bizottság a nemzetek feletti biotechnológiai cégek érdekeit részesíti előnyben a tagállamoké helyett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.