Az euróövezeti szolgáltatások visszaesése tovább mérséklődött májusban

Az euróövezeti szolgáltatások Reuters kezelte beszerzőmenedzser-mutatója, 2000 cég megkérdezése alapján, májusra 44,8 pontra, héthavi csúcsra javult az áprilisi 43,8 pontról, megerősítve, hogy a vállalatok érzékelése szerint a válság túljutott a legrosszabbon.

A május 21-én megjelent előzetes becslés 44,7 pont volt májusra, előzőleg az elemzők 44,5 pontot jósoltak.
A mutató, 50 pont alatti értékkel, még a teljesítmény csökkenését jelezte az előző hónaphoz képest, mégpedig a tizenkettedik hónapja egyvégtében, de a visszaesés hét hónapon belül a legkisebb volt. A mutató februárban érte el mélypontját, 39,2 ponton. A felmérés készítői szerint, "ha ez így megy tovább", augusztusban már a teljesítmény növekedéséről lehet majd számot adni az előző hónaphoz képest.

A német szolgáltatási mutató 45,2 pontra, október óta a legjobbra javult az áprilisi 43,8 pontról, a francia 48,3 pontra, nyolc hónapon belül a legmagasabbra emelkedett 46,5 pontról, az olasz 43,1 pontra, héthavi csúcsra nőtt 42,0 pontról - 18-ik hónapja jelezve visszaesést -, ellenben a spanyol 39,1 pontra esett 42,3 pontról, 17-ik hónapja jelezve visszaesést.
Az euróövezeti feldolgozóipar hétfőn közölt beszerzőmenedzser-mutatója májusra 40,7 pontra javult az áprilisi 36,8 pontról. Ez is tizenkettedik hónapja jelzett teljesítménycsökkenést, de szintén hét hónapon belül a legkisebbet.

Az Európai Bizottság 4,0 százalékos gazdasági visszaesést jósol az euórövezetnek erre az évre, és további 0,1 százalékos romlást jövőre. Tavaly 0,8 százalékkal, 2007-ben 2,7 százalékkal nőtt az euróövezeti országok hazai összterméke (GDP). Németországban idén 5,4 százalékos visszaesésre, jövőre 0,3 százalékos GDP-növekedésre számít a brüsszeli bizottság.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.