Az EU szerint nem szabad mérgeket lerakni a Dunánál

Kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság az Almásfüzitőnél egy felhagyott vörösiszap-tárolóban zajló, hivatalosan komposztálásnak nevezett veszélyeshulladék-lerakási eljárás miatt. Brüsszel konkrétan a Hulladék keretirányelv és az Élőhelyvédelmi irányelv megsértését kéri számon. A következmény akár a Duna mellett lévő lerakó bezárása is lehet.

A kötelezettségszegési eljárást a Greenpeace kezdeményezte, miután a magyar hatóságok nem foglalkoztak érdemben a kormánypárt-közeli tulajdonosi körhöz tartozó Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) hulladékkezelési gyakorlatával. A vállalkozás a legkülönfélébb - jellemzően szervetlen eredetű - veszélyes hulladékokat fogad be; ezeket a saját állítása szerint komposztálja, ugyanakkor a Greenpeace szakértői tanulmányokkal támasztották alá, hogy a kérdéses szennyezők jelentős részét nem lehet humusz, illetve különféle mikroorganizmusok hozzáadásával ártalmatlanítani, valójában tehát csak a veszélyes hulladék higítása történik (amit viszont a Hulladék Keretirányelv kategorikusan megtilt). Az élőhelyvédelmi irányelv megsértését az valószínűsíti, hogy - bár sérülékeny ártéri területről van szó, közvetlenül a Duna és egy Natura 2000-es zóna szomszédságában - nem vizsgálták érdemben a hulladékkezelésnek az élőhelyekre gyakorolt hatásait.

A Greenpeace 2012-es beadványa nyomán a Bizottság az uniós jog megsértését bizonyítottnak látja, és megindította az eljárást. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a hasonló procedúrák meglehetősen vontatottan haladnak, így kevéssé valószínű, hogy a cég 2015-ig szóló engedélyeinek lejárta előtt érdemi közbeavatkozás történjen. Arra viszont számítani lehet, hogy az engedélyek megújítására már nem fog sor kerülni.

Az Átlátszó.hu információi szerint a TKV cégcsoport egyik cégének tulajdonosa az a Pentavia Kft., amelyet korábban Simicska Lajoshoz és nyerges Zsolthoz kötöttek, újabban pedig a Közgép egyik korábbi igazgatósági tagját, Nagy Zoltánt sejtik mögötte. A vállalat mai közleménye szerint "az elmúlt években a Környezetvédelmi Főfelügyelőség más magyar hatóságokkal együtt kétszer is teljes körű felülvizsgálat alá vette az engedélyeket", és mindent rendben találtak. Érdekesség, hogy ugyanez szerepel a Greenpeace beadványában is: a hatóságok papíron mindennel elégedettek, a valóságban viszont nem hajlandóak helyszíni ellenőrzéssel mintát venni a talajból és a talajvízből, azaz nem végeznek érdemi ellenőrzéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.