Az EU nem korlátozza a sertéshúsimportot

Az Egyesült Államok kedden sürgette kereskedelmi partnereit: ne korlátozzák az új influenzaveszély miatt a sertéshúsimportot. A Ron Kirk kereskedelmi képviselő, valamint Tom Vilsack agrárminiszter által közösen kibocsátott közlemény megállapította: nincs bizonyíték arra, hogy a sertéshús érintése vagy fogyasztása szerepet játszana az úgynevezett sertésinfluenza terjedésében.

Washington azután bocsátotta ki a nyilatkozatot, hogy az utóbbi  napokban több ország, köztük Kína, Oroszország és Ukrajna beviteli tilalmat rendelt el az amerikai hústermékekre. Az orosz  élelmiszerbiztonsági hatóság kedden terjesztette ki újabb amerikai  szövetségi államokra  a vasárnap elrendelt húsbeviteli tilalmat; már  Ohióból és New York államból származó nyers húst vagy feldolgozott húskészítményt is tilos bevinni Oroszországba. Sok kormány elrendelte a hússzállítmányok ellenőrzését.

Az Európai Unió nem tervezi az amerikai húsimport korlátozását a sertésinfluenza miatt. Az Európai Bizottság közleménye szerint az EU nem tervezi semmilyen  hús, sertéshús, vagy élelmiszertermék behozatalának a korlátozását az Egyesült Államokból, mert jelen ismeretek szerint  nincs közvetlen kapcsolat az élelmiszer és a sertésinfluenza között.  Az EU nem tervezi továbbá amerikai élőállat importjának a  korlátozását sem. Egyelőre hat állam, köztük Oroszország és Kína tiltotta meg a  sertéshúsból készült élelmiszertermékek behozatalát az Egyesült Államok néhány térségéből, illetve Mexikóból.

Eddig a világ hét országából - köztük az Egyesült Államokból - jelentettek sertésinfluenzás megbetegedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.