Az EU megegyezett Moszkvával gázügyben

Az EU és Oroszország aláírta a gázcsap újranyitását megfigyelő szakértői csoport működését szabályozó szerződést, egy lépéssel előrehozva a megegyezést az ukrán-orosz árvitának, aminek Európa issza meg a levét.

Ukrajna aláírása még hiányzik a szerződésről, rossznyelvek szerint azért, mert ha szabad mozgást engedne a megfigyelőknek, akkor hamar kiderülne, hogy állításával szemben tényleg megcsapolja a Moszkva felől érkező gázvezetéket.

„Írjuk alá a szerződést, hadd mehessünk rögtön Kijevbe, az ukrán féllel is szentesítve a kontraktust" - bíztatta Mirek Topolánek, az EU soros elnöke Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnököt, miután öt órán át vitatták meg a kialakult válsághelyzetet. A szerződést végül Igor Szecsin, Putyin helyettese írta alá, részletekről egyelőre nem tud beszámolni a Reuters tudósítója sem.

Kérdéses, hogy Topolanek mire megy a Kijevbe visszavitt, Moszkvában már szignált szerződéssel, mivel az ukránok déltájt világossá tették, hogy az orosz Gazprom gázipari monopóliumhoz kötődő vállalati megfigyelőket nem szívesen látnak a semleges uniós delegációban.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.