Az EU is jóváhagyta az Oracle-Sun frigyet

Az Európai Bizottság csütörtökön engedélyezte az Oracle számára, hogy megvásárolja versenytársát, a Sun Microsystemst. A frigyre, amelyre elsőként az Egyesült Államok versenyhatósága bólintott rá, még Kínának és Oroszországnak is áldását kell adnia.

Az adatbáziskezelők piacán meghatározó két cég egyesülése túlzott erőfölény kialakulásához vezetett volna egyes területeken, ezért az Európai Bizottság (EB) első körben azt nem is engedélyezte, hanem új határidőt szabott a vitás kérdések tisztázására.

Ez megtörtént, s az EB-t, úgy tűnik, sikerült meggyőzni arról, hogy a PostgreSQL nyílt forráskódú adatbáziskezelő szoftver valódi alternatívája lehet az Oracle-Sun közös birtokába került MySQL-nek. Az Oracle egyúttal garantálta, hogy a MySQL továbbra is szabadon hozzáférhető marad a külsős fejlesztők számára.

A Microsoft mögött a világ második legnagyobb szoftvergyártójaként számontartott Oracle tavaly 7,4 milliárd dollárt fizetett a Sun Microsystemsért, s a szerzeménnyel kapcsolatos stratégiáját a jövő héten hozza nyilvánosságra. Annyit azonban tudni lehet, hogy gyorsan vissza akarják kapni a vételárat, ugyanis már a mostani üzleti évben 1,5 milliárd dolláros üzemi nyereség megtermelését várják a Suntól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.