Nem eléggé egyedi a Bounty csoki

A Mars cég hiába védette le 2003-ban a kókuszos csoki alakját: egy német csokoládégyár beperelte, és a bíróság a javára döntött. Az ítélet szerint a Bounty alakja teljesen átlagos, ugyanolyan mint a többi csoki.

 Nem lajstromozható európai uniós védjegyként a Bounty csokoládészelet  formája, mert annyira hétköznapi, hogy nem alkalmas a  megkülönböztetésre - mondta ki szerdán nyilvánosságra hozott  luxembourgi ítéletében az Európai Unió Elsőfokú Bírósága.

A témáról a Ludwig Schokolade német csokoládégyár eredeti beadványa nyomán tárgyalt az EU-bíróság.

A Bountyt gyártó Mars cég  előzőleg, még 2003-ban európai közösségi védjegyként jegyeztette be  a kókuszos csokit, de a német cég a bejegyzést megtámadta, mert  szerinte a más csokikhoz nagyon hasonlító forma nem alkalmas a  megkülönböztetésre. A Ludwig tiltakozását követően a Bountyt le is  vették a listáról, de ezt a határozatot a Mars az uniós bírósághoz  fordulva megtámadta.

A bíróság most a Ludwignak adott igazat, úgy ítélve meg, hogy a  Bounty Mars által sajátosnak tartott stílusjegyei "nem különböznek  eléggé a csokoládészeleteknél általában használt más formáktól".

Az uniós szabályok szerint különös formai sajátosságokkal nem  rendelkező védjegyek is lajstromozhatók, ha "használatuk révén  megszerezték a megkülönböztető képességet". A bíróság szerint  ugyanakkor a Mars erre sem szolgáltatott elegendő bizonyítékot, mi  több, a Bounty szelet piaci részaránya és ismertségének foka nem egységes az uniós országokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.