Az értékpapír alapok a legnépszerűbbek

Átlépte a 3 ezer milliárd forintos határt a hazai befektetési alapok állománya. A decemberi 3,1 százalékos növekedés után 2009 végén 413 hazai befektetési alapban összesen 2.998 milliárd forintot kezeltek, az összeg 18,7 százalékkal nőtt 2008. végéhez képest.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) szerdán közölt adatai szerint decemberben 54,5 milliárd forint friss tőkét vonzottak az alapok, és a hozamok további 34,6 milliárd forinttal növelték a BAMOSZ tagjai által kezelt állományt. Temmel András, a BAMOSZ főtitkára szerint 2009. második felének tőkepiaci eredményei és a fokozatos kamatcsökkentések megalapozták a lakossági befektetők bizalmát, akik bár kezdetben csak a pénzpiaci alapokat keresték, decemberben már más alapok iránt is érdeklődtek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok. Ezek a termékek adják az összvagyon 62,2 százalékát, decemberben 3,5 százalékkal nőtt a vagyonuk. Összesen 48,3 milliárd forint friss tőke érkezett ezekbe az alapokba, az előző két hónapban elértnél magasabb hozam pedig további 14,9 milliárd forinttal növelte a befektetéseket.

A pénzpiaci alapok teljesítettek a legjobban a múlt év utolsó hónapjában: ezek vagyona 4,4 százalékkal emelkedett. Ehhez 38 milliárd forint friss tőke, illetve két átalakított garantált alap 5,4 milliárd forintos vagyona és a hozam (5,1 milliárd forint) is hozzájárult. A pénzpiaci alapok vagyona a hónap végén 1.148 milliárd forint volt.

Az ingatlanalapok 8 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és 1,7 milliárd forint hozamot is termeltek. Számuk egy alap megszűnésével 21-re csökkent, vagyonuk viszont összességében 3,4 százalékkal nőtt, így az a hónap végén 294 milliárd forintot tett ki, amely az alapok összvagyonának 10 százaléka. Decemberben a hazai ingatlanalapok alapjai is felkeltették a befektetők érdeklődését, megint tudtak friss tőkét vonzani, így ezek vagyona 2,2 százalékkal nőtt a hónapban. (Ezekben a termékekben csaknem 31 milliárd forint fekszik.)

Fordulat jeleit mutatja a trend a nyilvános garantált alapoknál is: összvagyonuk decemberben nőtt tavaly először, igaz csak 0,1 százalékkal, így a hónap végén meghaladta a 406 milliárd forintot. Ugyanakkor a hónapban 1,9 milliárd forint el is vándorolt a garantált alapokból, ez elsősorban a lejárt és megszűnt alapokból kivont, illetve a pénzpiaci alappá alakított 2 alap által átvitt tőke, a piaci teljesítmények pedig mintegy 2,4 milliárd forinttal növelték az alapok vagyonát. Mindezek mellett a nyíltvégű garantált alapok összességében már friss tőkét vonzottak decemberben.

A kötvényalapok decemberben 4,6 milliárd forint friss tőkét vonzottak, ugyanakkor 1,7 milliárd forint veszteséget szenvedtek el. A rövid kötvényalapok vagyona ismét jelentősen, 7,2 százalékkal nőtt (ez 8,3 milliárd forint friss tőkéből, és mintegy 230 millió forint hozamból jött össze), de a hosszú kötvényalapok közel 2 milliárd forintos árfolyamcsökkenése mellett ez utóbbi termékekből mintegy 3,7 milliárd forint tőkekivonás is történt a hónapban. Vagyonuk így összességében 4,2 százalékkal csökkent. A kötvényalapok száma összesen egy alap megszűnésével 26-ra csökkent, összvagyonuk 1,1 százalékkal nőtt, így december végén a kötvényalapok vagyona 256 milliárd forint volt.

A részvényalapoknál tovább tart a befektetők hozamrealizálása, és a tőkekivonás is: decemberben 2,4 milliárd forintot vontak ki ezekből a termékekből. Ennek ellenére vagyonuk így is 2,4 százalékkal nőtt, hiszen piaci teljesítményük újra 10,5 milliárddal gyarapította a befektetők vagyonát. A részvényalapokban az év végén 339 milliárd forint volt. Ezen belül a részvényalapok több mint háromnegyedét kitevő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 2,9 százalékkal emelkedett: ezek 180 millió forint friss tőkét vonzottak decemberben, és 7,2 milliárdos hozam is keletkezett rajtuk.

A zártkörű értékpapíralapok vagyona 3,6 százalékkal nőtt. Bár 1,9 milliárd forintnyi tőke elvándorolt ezekből a termékekből, teljesítményük 15 milliárd forinttal növelte vagyonukat. Az intézményi alapokon belül decemberben ismét csak a részvényalapokba érkezett friss pénz, illetve elindult egy új származtatott alap is. A pénzpiaci, a kötvény és az egyéb alapokból vontak ki tőkét a befektetők, leggyorsabban a származtatott alapok vagyona nőtt.
A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 374 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának 12 százalékát teszi ki.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.