Az Erste és a Citi a legolcsóbbak között

A diákoknak szánt bankszámla-konstrukciók között a Erste Bank a legolcsóbb, az átlagos jövedelműek esetében pedig a Citi kínálja a legjobb ajánlatot – állítja a Bankmonitor.hu

A Bankmonitor.hu legfrissebb felmérése a diákok, átlagos és átlag feletti jövedelműek, valamint a nyugdíjasok számára kialakított bankszámla-konstrukciókat hasonlította össze. Ebből kiderül, hogy a diákszámlák közt jelenleg az Erste Bank Diákszámlája számít a legkedvezőbbnek. Itt a meghatározott banki aktivitás mellett 17 forintos havi költséggel lehet számolni, ami éves szinten 204 forintos terhelést jelent. A második helyen az FHB Bank Hello számla áll 104 forint havi költséggel, míg a harmadik a Budapest Bank Play számlája havi 113 forinttal – derül ki a Bankmonitor.hu felméréséből. 

A költségek szerinti tízes toplistán az első és tizedik helyen rangsorolt számla között már éves szinten 5976 forintnyi különbség tapasztalható, noha a diákszámlák általában igen alacsony havi költséggel bírnak – mondja Bonda Balázs, az oldal elemzője. Amennyiben egy diák egy átlagos jövedelmet feltételező „hagyományos” számlacsomagot választ, éves szinten akár 7 ezer forinttal is magasabb lehet a számlaköltsége.

Az átlagos jövedelemmel rendelkezők számára jelenleg a legjobb ajánlatot a Citibank TOP számlája és az FHB Bank Aktív számlája nyújtja, ebben a két esetben egyaránt 230 forintos havi kiadással lehet számolni a vizsgált, jellemzőnek mondható bankolási szokások mellett. A kettős első helyet követően az Erste Bank Szupernulla számlája áll, itt a havi számlahasználattal járó teher 244 forint. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező számlavezető szokásai mellett is jelentős különbség lehet bankszámla és bankszámla közt: lista első és az utolsó helye közti különbség éves szinten 8604 forint. 

Átlagos nyugdíjas banki szokások mellett az Erste Bank Szenior számlája vezeti a listát 722 forintos havi költséggel. A második a Budapest Bank Függetlenség számlája lett – havonta 997 forinttal –, míg a harmadik a K&H Bank Minimum számlája 1159 forintos havi költséggel. Bár arányosan a nyugdíjasszámlák esetében a legkisebb a különbség lista első és tizedik helyezettje közt, itt is súlyos ezer forintokat spórolhatunk: éves szinten a különbség 7056 forint. 

Átlag feletti jövedelem és az emellé jellemző bankolási szokások mellett az Erste Szupernulla díjcsomag vezeti a Bankmonitor.hu toplistáját, csupán 420 forintos havi költséggel. Második helyen a Citibank TOP számla, míg a harmadik helyen az FHB Bank Aktív számla kapott helyet, előbbi 830, utóbbi 884 forintos havi számlaköltséggel. Ebben a kategóriában a rangsor első és tizedik helyezettje között közel 10 ezer forintos a különbség: 9720 forinttal fizet kevesebben egy év alatt, aki az első helyezettet választja.

Az augusztusban hatályba lépő törvényt a tranzakciós adó módosításáról, amely értelmében a készpénzfelvétel díja duplájára, más tranzakciós díjak pedig 0,2 százalékról 0,3 százalékra nőttek. Emellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is bevezetnek a kamatokra. „Az eddigi tapasztalatok alapján az oldal elemzői azt valószínűsítik, hogy az illetéket a legtöbb esetben a bankok – az átlag alatti profitabilitás miatt – tovább fogják hárítani az ügyfelekre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.