Az Erstéhez kerülnek a BNP privátbanki ügyfelei

Az Erste Bank átveszi a BNP Paribas magyarországi privát banki üzletágát - jelentette be Jelasity Radován. Az Erste elnök-vezérigazgatója szerint a bank új stratégiájában a hitelezésről a szolgáltatások nyújtására helyezi át a hangsúlyt.

Az Erste Bank Hungary Zrt. és az Erste Befektetési Zrt. átveszi a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepének vagyonkezelési – lényegében a privátbanki – üzletágát – jelentette be sajtótájékoztatóján Jelasity Radovan, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az Erste ezzel a legnagyobb privátbanki szolgáltatók közé kerül Magyarországon: ügyfélállománya 1800-ról 2200-ra, a kezelt vagyon 150 milliárdról 210 milliárd forintra nő, piaci részesedése pedig az eddigi kilencről 12 százalékra emelkedik. Az üzletet még jóvá kell hagynia a pénzügyi- (PSZÁF) és a versenyfelügyeletnek (GVH). Erre az ősszel kerülhet sor, és így a tranzakciót várhatóan novemberben tudják lezárni a felek, melyek az ügylet értékét nem kívánták elárulni.

Az Erste privátbanki szolgáltatását azok vehetik igénybe, akik legalább 50 millió forint kezelését bízzák a pénzintézetre. (Ez megfelel az általános magyarországi gyakorlatnak, de vannak olyan szolgáltatók is, melyek ennél alacsonyabban húzzák meg a korlátot, s akad, amelynél ennél magasabb összeg után jár csak a különleges bánásmód.) Becslések szerint Magyarországon 20-30 ezer olyan család lehet, amely ekkora pénzügyi megtakarítással rendelkezik, s nyolcvan százalékuk már valamelyik privátbanki szolgáltató ügyfele.

Organikus növekedésre ezért ma nem sok lehetőség van a magyar piacon, az ügyfélállomány gyarapítására inkább csak felvásárlások révén van lehetőség – mondta Kállay András. Az Erste privátbanki üzletágának vezetője szerint konszolidációs folyamat figyelhető meg a magyar piacon, s lesznek még, akik kivonulnak, illetve eladják ezt az üzletágukat. – Ha jó lehetőséget látunk, élni fogunk vele – válaszolta Jelasity Radován arra kérdésre, hogy terveznek-e további felvásárlásokat.

Ez a fajta terjeszkedés egyébként szervesen illeszkedik az Erste új stratégiájába, melynek eredményeként 2015-ig újrapozícionálnák a bankot a magyar piacon. A korábbi, főleg a hitelezés bővítésére támaszkodó piacszerzés helyett (ez amúgy az utóbbi években meg is bosszulta magát: 2011-et például 157 milliárd forint adózott veszteséggel zárta az Erste) a különféle szolgáltatások nyújtására helyeznék a hangsúlyt, a bevételeket elsősorban a tervek szerint két-három év alatt ötven százalékkal félmillióra bővülő „munkabéres” ügyfél pénzügyeinek intézéséből kívánnak megélni – mondta az elnök-vezérigazgató.

Az olyan, az osztrák anyabank takarékbanki jellegétől idegen portfoliókat, tevékenységeket pedig, mint például a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása, leépítik, beszüntetik. A lakáshitelezés persze marad, sőt a jelenlegi, hibernált állapothoz képest élénkül is, de a válság előtti, „mindenkinek mindent” elve helyett nagyon is megnézik majd, hogy kinek és mennyi hitelt adnak, a közvetítői hálózatok helyett pedig a saját értékesítésre helyezik a hangsúlyt.

Jelasity Radovan, az Erste elnök-vezérigazgatója
noltotó radovan jelasity
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.