Az építőiparban csökkent a felszámolások száma

Bár áprilisban számottevően „szelídültek” a cégmozgások az építőiparban, az ágazat konszolidációjáról továbbra sem lehet beszélni – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A felszámolások szempontjából nem volt kiugró az idei negyedik hónap az építőiparban, áprilisban ugyanis 276 vállalkozással szemben indítottak ilyen eljárást. – Ez az egy hónappal ezelőtti és az egy évvel korábbi adatoknál is kisebb érték, így nem illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe – hangsúlyozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója a társaság közleményében.

Az egy évvel korábbi felszámolásokkal összevetve 10,1 százalékos csökkenést regisztrált az Opten, ami mindenképen szembetűnő, főleg a nemzetgazdaságban tapasztalt 1,7 százalékos növekedés ismeretében. Márciushoz képest 17,4 százalékkal javult a helyzet a negyedik hónapban. „Az adatok kétségkívül pozitív irányba változtak, egy hónap fejleményeiből azonban korai volna messzemenő következtetéseket levonni” – hívja fel a figyelmet Csorbai.

Az építőiparban a jelek szerint a végelszámolások vették át a felszámolások korábbi cégtizedelő szerepét. Az ágazatban áprilisban is fennmaradt az újonnan indított végelszámolások először idén februárban tapasztalt, korábban soha nem látott nagy mennyisége. A negyedik hónapban 434 ilyen eljárást indítottak, ami minden idők második legnagyobb adata, és 105 százalékkal több, mint egy évvel korábban (márciusban még 150 százalék feletti volt a bővülési ütem).

Ez a növekedési tempó jelentősen meghaladja a nemzetgazdaságban mért 55,8 százalékos bővülést. – A végelszámolások nagy száma mögött az elmulasztott mérlegleadások húzódnak meg, az adóhatósági eljárás után ugyanis a NAV jelzése alapján a cégbíróságok elrendelik a cég kényszer-végelszámolását – kommentálta a hónapok óta magas számokat az Opten stratégiai igazgatója.

Az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma alapján is csillapodni látszik az ágazatban általában tapasztalható hektikus cégfluktuáció. Az új felszámolás és végelszámolási eljárások számának mérséklődése mellett csökken az újonnan alapított cégek száma is. Az áprilisban létrehozott 491 új vállalkozás 24,5 százalékkal kevesebb, mint az egy évvel korábbi 650. Igaz, az minden idők ötödik legmagasabb havi adata volt – az idén márciusi 573 új céghez képest csak 14,4 százalékos a csökkenés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.