Az építőipar 14,5 százalékkal esett vissza

Az építőipari termelés volumene 2009 novemberben mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva14,5 százalékkal csökkent a 2008 novemberihez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Az év első tizenegy hónapjában a termelés 4 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Szezonálisan kiigazítva a termelés novemberben 9,6 százalékkal kisebb volt, mint az előző hónapban. Tavaly októberben az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 2,4 százalékkal csökkent a 2008 októberihez képest. Szezonálisan kiigazítva a termelés októberben 0,6 százalékkal kisebb volt, mint az előző hónapban.

Az építőipari termelés volumene 2008 novemberében munkanaptényezővel kiigazítva 1,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1,9 százalékkal haladta meg az előző havit.
A KSH szerint a termelés 2009 novemberi jelentősebb csökkenése elsősorban azzal függ össze, hogy néhány nagy értékű létesítmény - főgyűjtőcsatorna, bevásárlóközpont - építése befejeződött.

A termelés 14,5 százalékos mérséklődésén belül az épületek építésének visszaesése tovább folytatódott: egyötödével elmaradt az előző évitől. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene - másfél éve tartó emelkedés után - novemberben 8,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008 novemberében.

Évkezdettől számítva az épületeken végzett munkák volumene 13,3 százalékkal mérséklődött, az egyéb építményeken végzetteké 8,1 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.
Októberhez viszonyítva szezonálisan kiigazított adatok alapján az épületek építése 15,4, az egyéb építményeké 3,7 százalékkal csökkent.

Novemberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 10,7 százalékkal csökkent 2008 novemberéhez mérten, az egyéb építmények építése ágazaté pedig 12,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.
Az építőipari termelés mintegy felét kitevő speciális szaképítés ágazat termelése az egész évben megfigyelt jelentős visszaeséshez hasonlóan novemberben 18,1 százalékkal mérséklődött.

Az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene jelentősen, 16,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 11,9, az egyéb építményeké 19,8 százalékkal nőtt.

A 2009 novemberében kötött új szerződések volumene 21,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél, ezen belül az épületek építésére kötötteké 1,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene pedig 36,3 százalékkal kisebb volt a 2008 novemberében kötötteknél. A jelentős csökkenésben érvényesül az előző év novemberében út-, vezeték- és vasútépítésre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis hatása is - közölte a KSH.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.