Az energiaszolgáltatókra terhelnék a lakásfelújítást

A magyar kormány az energiaszolgáltatókat már idén arra kötelezné, hogy felhasználóik körében évi másfél százalékos energiamegtakarítást érjenek el - tudósít a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. Ez az állam támogatási terveinél nagyságrendekkel több forrást jelenthet.

A korábbi tervekkel ellentétben mégis bevezetik a másfél százalékos szolgáltatói energiahatékonysági kötelezettségi rendszert, amely 2014-től kötelezi az energiaszolgáltatókat, hogy évi másfél százaléknyi megtakarítást érjenek el fogyasztóik között, például a lakásfelújítások támogatásával. Az évente megtakarítandó mennyiség a Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) összes megtakarításának nyolcszorosa - hívja fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft.

Az EU Bizottság honlapján megjelent a magyar kormány jelentése arról, miként kívánja végrehajtani az energiahatékonysági irányelv értelmében 2014-ben bevezetendő másfél százalékos energiaszolgáltatói megtakarítási kötelezettséget. A rendszer az energiaszolgáltatókat arra kötelezi, hogy évente az eladásaik másfél százalékának megfelelő mennyiségű energiát takarítsanak meg a végfogyasztók körében. Ehhez az energiaszolgáltatók kénytelenek lesznek anyagilag is segíteni fogyasztóik beruházásait. Ilyen rendszer már régóta működik Nagy-Britanniában, ahol az energiaszolgáltatók a családi házak szigetelését támogatták.

Bár a jelentés a hazai bevezetésre vonatkozó kérdések legtöbbjére semmi véglegeset nem mond, a kötelezettség végrehajtásának módjában változni látszik az irány. A jelentés azt írja, hogy Magyarország egy valódi kötelezettségi rendszer „bevezetésében gondolkodik”. Ez azért újdonság, mert 2013 nyarán Horváth Attila Imre NFM-államtitkár még úgy nyilatkozott, hogy inkább járulék lesz, illetve e pénz egy részéből energiahatékonysági projekteket lehet finanszírozni.

A tervezet azt is meghatározza, hogy pontosan mennyi megtakarítást kell a szolgáltatóknak évente előteremteni. Ez évi 2 vagy 2,7 milliárd kilowattóra attól függően, hogy a közlekedési energiafogyasztást is bevonják-e a rendszerbe, vagy sem. Ez igen jelentős mennyiség: a kisebbik szám is majdnem nyolcszor annyi, mint az a 253 millió kliowattóra (kWh), amit a Zöld Beruházási Rendszer 2008 óta megtakarított. Ez azt is jelenti, hogy 2020-ig az energiaszolgáltatói megtakarítási kötelezettség a Paksi Atomerőmű egyéves termelésénél is több energiát takarít majd meg.

Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. igazgatója örül, hogy az NFM járulék helyett inkább valódi kötelezettségi rendszert vezetne be. Így nem az államon keresztül, hanem közvetlenül jutnak majd el az energiaszolgáltatók támogatásai a fogyasztókhoz,

Ez a megoldás elősegíti, hogy a leginkább költséghatékony megtakarítási beruházások valósuljanak meg. Az új rendszer a 2014 februárjára igért Panel III programnál nagyságrendekkel több forrást teremthet a lakások szigetelésére, kazán-, illetve nyílászáró-cseréjére. A rendszert az irányelv szerint már 2014-ben be kell vezetni, és minél előbb elindul, annál hamarabb segíthet az emberek energiaköltségeinek csökkentésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.