Az energiaminiszter is letekeri a termosztátot

Molnár Csaba nemrég kinevezett energiaminiszter nem latolgatja, személyes karrierje szempontjából jól vagy rosszul jön-e neki a gázválság, és otthon a lakosság nagy részéhez hasonlóan ő is letekeri a termosztátot.

- Hogy van egy hét gázkrízis után?

Molnár Csaba energiaminiszter is gázzal fűt
Molnár Csaba energiaminiszter is gázzal fűt

- Hat hete vagyok miniszter. Azóta volt két sztrájk és egy energiaválság. A szabadnap pedig kimaradt. Dolgoztunk a két ünnep között, szilveszter éjszaka, újév napján. Kicsit valóban fáradt vagyok, jó lenne egyszer négy óránál többet aludni. De semmiképpen sem szeretném, ha ez panaszkodásnak hatna. Ez a dolgom. Amúgy meg napi négy-öt órákat aludni és egész nap dolgozni még mindig visszafogott megterhelést jelent ahhoz a munkásemberhez képest, aki éjjel, mínusz 20 fokban egy mobil fűtőberendezéssel biztosítja a gázvezeték jégmentességét.

- Hol alszik, Budapesten vagy lakóhelyén, Győrben?

- Most napokig Budapesten aludtam. Csütörtökön hazalátogattam Győrbe a feleségemhez, de hajnalban jöttem is vissza. Mostanság van úgy, hogy hetente csak egyszer-kétszer találkozunk.

- Hogy bírja a felesége, Szűcs Kinga színésznő?

- Ő is dolgozik. Nem egyszerű a kapcsolattartás, de áthidaló megoldásként ott a telefon vagy az sms. Ő tudomásul veszi, hogy ezt a nemzeti ügyként kezelhető problémát meg kell oldani.

- Nem jön ez a válság önnek mennyei mannaként? Most a gázkrízis elleni küzdelem kapcsán úton-útfélen feltűnik az arca, ami eddig országosan nem volt túl ismert.

- Ez nagyon rossz üzlet lenne. Ne szerezzen valaki személyes ismertséget az ország gázproblémái árán. Szó sem lehet róla. Ezeknek a tényezőknek nem egyforma a súlyuk. Inkább legyen Magyarországon nyugalom, teljes gázbiztonság és ezzel párhuzamosan szerepeljünk lényegesen kevesebbet a médiában. Ez a jó üzlet.

- Nem is gondolja, hogy ön lenne a gázválság-kezelés vagy a gázválság arca?

- A kormányon belül energiaügyi miniszterként elsősorban az én feladatom, hogy ezt a kérdést kezeljem. Természetesen a miniszterelnök tájékoztatásával és az ő döntései alapján.

- Gondolt-e már arra, hogy ha külső okok miatt nagyon elhúzódik a válság, személyes karrierje szempontjából akár rosszul is kijöhet a történetből?

- Minden vezetőt érdekli a saját karrierje, legyen az iskolaigazgató, orvos, politikus vagy cégvezető. Viszont ha válság van, ha nemzeti ellátási gondok adódnak, akkor ez nem érdekes, akkor ez soha nem jut eszembe. Egyszerű lenne az ügy, ha az ország gázbiztonságának az én karrierem lenne az ára. Szerintem a kormány a tárolók, a korlátozási rendszer kialakításával, az uniónál a kérdésben gyakran vezető szerep kialakításával igenis felkészült a válságra. A környező országokhoz képest, ahol gyárak állnak le, lakásokban marad ki a fűtés, nálunk eddig annyi történt, hogy erőművek átálltak olajtüzelésre, illetve egy napig néhány céget korlátoztunk.

- Otthon mivel fűt?

- Gázzal. És mielőtt megkérdezi: igen, a lakosság nagy részéhez hasonlóan, nappal is 20 fok alá tekertük a hőmérsékletet. Ha nem vagyunk otthon, természetesen nincs fűtés, mint ahogy aludni sem szeretünk melegben. De azt vallom, hogy takarékoskodni a mostani válságtól függetlenül is: jó, mert nem kell annyit fizetni, kevesebb fűtőanyag fogy, és így kevésbé szennyezzük a környezetet. Persze ez az érzés ilyen válságos napokon megsokszorozottan jelentkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.