RosGas-é az Emfesz, megtörtént a tulajdonos váltás

Nár nem Dmirtij Firtas, hanem a svájci RosGas AG tulajdona az Emfesz, amely Magyarország gázimportjának közel negyedét fedezi, és az új tulajdonos mögött a Gazprom áll - jelentette csütörtökön első oldalán a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap.

 

Már nem Dmirtij Firtas, hanem a svájci RosGas AG tulajdona az Emfesz, amely  Magyarország gázimportjának közel negyedét fedezi, és az új  tulajdonos mögött a Gazprom áll - jelentette csütörtökön első  oldalán a Vedomosztyi című orosz gazdasági napilap. (A hírt csütörtökön az Emfesz megerősítette. A liberalizált gázpiac legnagyobb szereplője, az Emfesz eddig a  Dmirtij Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó ciprusi  bejegyzésű Mabofi Holding 100 százalékos tulajdona volt. Gallyas Igor nem kívánta megerősíteni, de cáfolni sem az orosz  lap értesülését, miszerint az új tulajdonos mögött az orosz Gazprom  áll.)

Az Emfeszhez és a Gazpromhoz közelálló több forrásra hivatkozó cikk szerint Dmitrij Firtas képviselői kedden keresték fel  a céget, s tájékoztatták a munkatársakat, hogy a Firtas DF Group  csoportjához tartozó ciprusi Mabofi Holding - az Emfesz 100  százalékos tulajdonosa - döntése alapján az Emfesz éléről távozik  Góczi István.

Válaszként dokumentumokat mutattak nekik, amelyek értelmében az  Emfesz kizárólagos tulajdonosa már nem a Mabofi, hanem a svájci  RosGas AG. A látogatók nem tudták kivárni, hogy megjelenjen a  helyszínen az Emfesz vezetésének valamely képviselője, és  dolgavégezetlenül távoztak.

A rejtélyes svájci RosGas létére első ízben az Emfesz egy héttel  ezelőtti sajtóközleményéből derült fény: a dokumentumban  bejelentették: mivel a (közel fele részben Firtas tulajdonában lévő)  RosUkrEnergo a januári orosz-ukrán gázháború óta nem szállít már  gázt az Emfesznek, ezért új szállítót kerestek, s a RosGasban  találták meg, "amely a Gazprom érdekkörébe tartozik".

Az Emfesz a Vedomosztyi értesülése szerint még áprilisban  váltott tulajdonost: Góczi István ügyvezetőnek volt meghatalmazása a  cég eladására, s élt vele. A Vedomosztyi forrásainak feltételezése   szerint erre a Gazprom késztette.

Az Emfesznek egyfelől 2015-ig érvényes szerződése van a  RoszUkrEnergóval, és a magyarok európai bíróságokhoz fordulva  követelhették volna bírság kiszabását a szállítások megszakítása  miatt. Másfelől az Emfesz magyarországi elosztóhálózatával igen  vonzó vagyontárgy.

A Gazpromnál azt mondták a Vedomosztyinak, hogy szerettek volna  részt szerezni az Emfeszben, de Firtas nem járult hozzá. Az egyetlen  kiútként a lojálisabb tulajdonos keresése kínálkozott, akivel  könnyebben meg lehet majd állapodni. "Góczi segített elvinni a céget  Firtastól, s most majd a Gazprom keres új tulajdonost" - mondta a  Gazprom vezetéséhez közelálló forrás, amelyet a lap idézett.

Az Emfesznek hamarosan új társtulajdonosa jelenhet meg az  Overgas orosz-bolgár gázkereskedő cég személyében, amelynek  áprilisban ajánlották fel, hogy szerezzen részt az Emfeszben - tudta  meg a lap az Overgas vezetéséhez közelálló forrásból. Az Overgas  fele-fele részben a Gazprom, illetve Szaso Doncsev bolgár üzletember  tulajdonában van, s már május végén az igazgató tanács napirendjére  kerülhet a kérdés - mondta az illető.

Maga Doncsev, aki mind az előző vezérigazgató, mind Alekszej  Miller idején igen sikeresen működik együtt a Gazprommal, a lapnak  kijelentette: "Minden cég érdekel, amely gázelosztással foglalkozik  Európában. Az Emfesz kérdését még nem vizsgáltuk".

A Vedomosztyi szerdán nem tudott kapcsolatba lépni sem a RosGas  Rt-vel, sem Firtassal, sem az Emfeszszel, sem Góczi Istvánnal, a  Gazprom pedig nem kívánt megjegyzést fűzni az értesülésekhez.
A RoszUkrEnergo néhány évvel ezelőtt Viktor Juscsenko ukrajnai  államfő kívánságára került közvetítőként az Ukrajnába irányuló orosz  gázszállításokról akkor kötött szerződésben, azzal az indokkal, hogy  így Kijev olcsóbban juthat a földgázhoz. Emellett a RoszUkrEenergo a  nála maradó gázból szállított Magyarországra és Lengyelországba,  valamint kisebb mennyiségekben más országokba is. A Moszkvához  Juscsenkónál jóval közelebb álló Julija Timosenko kormányfő azonban  kitartóan követelte a közvetítők kiszűrését, s erről tavaly meg is  állapodott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel, de e téren egy ideig  nem történt változás.

Idén január elején kitört az orosz-ukrán gázválság: Ukrajna nem  fizetett a gázért, ezért a Gazprom leállította a szállításokat, de  Kijev megcsapolta az Európának szánt, Ukrajna csővezetékein áthaladó  gázt, s végül leállította a Gazprom európai szállításait. Az  Oroszország és a Gazprom tekintélyében súlyos károkat okozó  háborúság az ukrajnai belviszályok miatt két hétig húzódott, s azzal  a tíz évre szóló, kétoldalú gázszállítási szerződéssel vetetett  véget, amelyet ukrán részről Timosenko írt alá. Ebben már nem  szerepelnek  közvetítők. Azóta az 50 százalékban a Gazprom, több  mint 40 százalékban Dmitrij Firtas ukrán üzletember, s kis részben  egy további, kevéssé ismert vállalkozó tulajdonában lévő  RoszUkrEnergo nem kap a Gazpromtól gázt, s nem jut hozzá az állítása  szerint az ukrajnai tárolókban lévő 11 milliárd köbméternyi gázához  sem.

Arról a gázmennyiségről, amelyet hosszú távú szerződés alapján a  RoszUkrEnergo Lengyelországnak szállított, jelenleg folynak magas szintű orosz-lengyel tárgyalások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.