Az Émász közel tizede is az MVM-é

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) 8,6 százalékos részesedést szerzett magának a tőzsdén is forgó Észak-magyarországi Áramszolgáltatóban (Émász) – derül ki az MVM tegnapi közleményéből.

Az ügylet a tájékoztatás szerint része az állami nagykereskedő új stratégiájának, amelynek már ismert eleme a főváros áramszolgáltatását végző Elmű 10,54 százalékos megvásárlása. Szintén az MVM hívja fel a figyelmet arra, hogy mindkét területi áramszolgáltató többségi szakmai befektetője a német RWE-EnBW, amellyel – mint azt a mostani ügylet is bizonyítja – kiváló szakmai együttműködést folytatnak. (Az MVM komoly részt vállal a szintén RWE-EnBW-többségű Mátrai Erőmű bővítésében is.)

Az Elmű-vásárlástól eltérően, amikor az MVM a fővárosi önkormányzat pályázatán nyerte el az áramszolgáltató tizedét, az Émásznak nem volt pályázaton kiírt hányada. Az MVM-nél megtudtuk: a részvényeket a tőzsdén és azon kívül vásárolták meg. A közlemény ennek részleteire nem tér ki. A BÉT adatbázisa november 27-én és december 5-én mutat két gigakötést, amelyekért a vevő összesen 4,7 milliárd forintot fizetett. (Ezzel az MVM már átléphette a bejelentési kötelezettség 5 százalékos határát.) Ezzel a – 210 százalék körüli – árfolyammal számolva a teljes ügylet az MVM-nek 5,6 milliárd forintjába kerülhetett. Boross Norbert, az Elmű-Émász szóvivője megkeresésünkre üdvözölte a vásárlást, és kifejezte reményét az új tulajdonossal folytatott további gyümölcsöző együttműködés iránt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.