Az első félévben tartotta a hiányt a kormány

A több bevétel és a kevesebb kiadás eredményeként faragott a hiányból a kormányzati szektor, amely így az első félévet a maastrichti 3 százalékos követelményszint alatt teljesítette. A kormányzati szektor adóssága 22 690 milliárd forint volt 2011 végén, ez a GDP 81,4 százalékának felel meg.

A hazai össztermék (GDP) arányában mért deficit 2,8 százalékos volt az első hat hónapban, vagyis az egy évvel ezelőttinél 1,9 százalékponttal alacsonyabb. Mindez úgy jött ki, hogy az almát az almához hasonlították, azaz a magán-nyugdíjpénztári vagyon államosításából származó 2710 milliárd forintos tételt nem vették figyelembe a hiány kiszámításánál.

A Központi Statisztikai Hivatal által közölt 393 milliárd forintos hiány 251 milliárddal alacsonyabb a tavalyi első félévihez képest. Most a kormányzati bevételek 7,5 százalékkal 6335 milliárdra, a kiadások 2,9 százalékkal 6729 milliárd forintra nőttek.

A pluszbevétel a KSH adatai szerint főként a termelési- és az importadó-bevételek jelentős növekedéséből adódik (9,1 százalék) – ezen belül az áfabefizetések 10,8 százalékkal emelkedtek, köszönhetően annak, hogy a parlament január elsejétől a 25 százalékos adókulcsot 27 százalékosra srófolta.

Az adójóváírás kivezetése következtében a személyijövedelemadó-bevételek is nőttek, méghozzá 12,9 százalékkal. A társadalombiztosítási hozzájárulásoknál 3,6 százalékos, az egyéb soron pedig 5,2 százalékos bővülést mért a KSH.

A kiadások növekedésében a KSH a folyó termelőfelhasználás 2,9 százalékos, a munkavállalói jövedelem 2,1 százalékos, a kamatok 4,1 százalékos, valamint az egyéb kategóriába tartozó kiadások 11,9 százalékos bővülését emelte ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.