A nap felé fordult az 'üvegbeton'

Inkább jó dolgok történnek – mondta lapunknak Losonczi Áron, a Litracon, azaz a fényáteresztő beton szabadalmaztatója. Jónéhány forgalmazóval sikerült megállapodniuk, s a végéhez közeledik a HeidelbergCementtel folytatott per is. Ezzel együtt van, aki ma is megkívánja a roppant látványos terméket, s könnyen lehet hamarosan újabb bitorlók ellen indul per.

- A válság nekünk sem tett jót, az elmúlt évben nem dúskáltunk a megrendelésekben, ám az idei, ha így folytatódik, akkor az legjobb évünk lehet, amióta ezzel foglalkozunk – mondta a Népszabadságnak Losonczi Áron, a Litracon, ahogy többen ismerik, a fényáteresztő-, az üvegbeton szabadalmaztatója. Az is igaz ugyanakkor, hogy hazai felkérések alig akadnak, leginkább exportra termelnek, és a licence díjakból származik még bevétel. Fejlemények azonban azóta is vannak a német cementipari óriás, a  HeidelbergCementtel szemben zajló perben.

Széri-Varga Géza és Zoltán szobrászpáros alkotása a Tabánban
Üvegbeton

A csongrádi fiatalembernek sikerült elérnie, hogy a szabadalombitorlás tényét kimondja a bíróság, s ezek alapján mintegy hat hónapja kártérítésre be is perelték a nagyvállalatot. - A német cégnek a napokban kell erre választ adnia, és nagy a valószínűsége, hogy peren kívül meg tudunk egyezni, s ezzel végérvényesen lezárulhat a 2008-óta húzódó ügy – jegyezte meg. (Mint megírtuk a HeidelbergCement korábban elkezdte gyártani Losonczi Áron találmányát, annak ellenére, hogy licence-szerződést tárgyalássorozat után sem kötöttek. Akkor a magyar feltaláló beperelte a céget szabadalombitorlás miatt, amit végül hosszú pereskedés után megnyert.)

A Litracon azonban azóta is kívánatos termék mások számára – derül ki szavaiból. Ismét akad ugyanis egy társaság, aki jogtalanul kezdett bele a gyártásba, így vélhetően ebből is per lesz – meséli. Ezt azonban már a licence-partnerével együtt, az osztrák Luccon GmbH-val együtt bonyolítják. A cég neve ismerős lehet, miután ezen a néven kívánta forgalmazni a HeidelbergCement a saját fényáteresztő betonját. A terméket akkor ugyanis a HeidelbergCement a Lucconnal gyártatta volna, ám a per után a német óriás kiszállt az üvegbeton-bizniszből.

Az osztrák cég részéről azért megmaradt az érdeklődés, olyannyira, hogy a vállalat megegyezett Losonczi Áronnal, így azóta a licence-szerződés létre is jött a feltaláló és a társaság között.

Hogy mely cég az, amelyik újfent jogtalanul gyártaná és forgalmazná a találmányát a csongrádi fiatalember egyelőre nem árulta el, mint mondta legyen meg a megfelelő jogállás, akkor lehet majd erről beszélni. Csupán annyit tett hozzá, hogy közel sem HeidelbergCement nagyságrendű vállalatról van szó.

Mindezek ellenére az utóbbi néhány hónapban szerencsére kedvező fejlemények zajlottak a per és a keresletet tekintve is. Hiszen beindult a Litracon pXL (pixelbeton) – a Litracon egyszerűbb és olcsóbb változatának – nagy volumenű termelése is. Sikerült megállapodni a hódmezővásárhelyi Csomiép Kft.-vel, amely vállalat így itthon és a régióban kizárólagos gyártója lett ennek a terméknek.

Ráadásul több fogalmazóval is sikerült megállapodni az elmúlt hónapokban a Litracon esetében, így van már terjesztő Franciaországban, Svájcban, Csehországban, Lengyelországban, Ausztráliában, de közel a megegyezés egy angol, izraeli és egy iráni disztribútorral is. – Szóval az elmúlt évek erőfeszítése szép lassan, most kezd el beérni – tett hozzá. Ráadásul – s ez talán legalább ilyen fontos – hosszú ügyintézés és utánajárás után sikerült a Litracon szabadalom bejegyzése az Egyesült Államokban és Japánban is.

Bár a komolyabb megrendelések külföldről érkeztek, azért sietett megjegyezni, hogy itthon is akadt munka, amelyek közül nagyon fontosnak tartja a Széri-Varga Géza és Zoltán szobrászpárossal való együttműködést. A két művész a Tabánban felállítandó, az 50-es években kitelepített emberek köztéri szobrára kiírt pályázatot nyerték meg, és majdnem az egész mű fényáteresztő betonból épült fel. E mellett azért szállítottak fényáteresztő betont a debreceni Modembe vagy a Millenáris Parkban lévő Európa Ponthoz is. Ezzel együtt a hazainál jóval több felkérés érkezik külföldről, s nem olyan régen például a Boeingnek szállítottak – sorolja. E mellett akadt megrendelés Oroszországból, Japánból, Angliából vagy Szingapurból is.

Hogy mennyire volt nehéz az elmúlt, perektől tarkított időszak úgy fogalmaz: bizony nem volt könnyű, ám a mostani érdeklődés és a forgalmazókkal való szerződéskötés alapján van remény arra, hogy életben marad „ez az egész”. Szerencsére az egész világba szállítunk, s ez megkönnyíti a helyzet.

Kérdésünkre, hogy nem akart-e elmenni külföldre, egyértelműen nemmel válaszolt. – Sosem gondoltam erre – jelentette ki. Itthon szeretek élni, a gyártást itthon is meg tudjuk oldani, sőt, a viszonylag alacsony munkabérek miatt még ez előny is ennél a sok kézimunkát igénylő terméknél. Természetesen nagy távolság miatt előnyös külföldön is gyártatni, erről már folynak tárgyalások.

– Szerencsés ember is vagyok, hiszen a saját ötletemből végül is tíz éve megélek, és ezt kevesen mondhatják el magukról, különösen az építőiparban. A termék miatt pedig rengeteget utazom, bejártam a világot.–. Persze, sok probléma van itthon is, de összességében nincs okom panaszra. A termékben nagy lehetőség van, a jövőmet is erre akarom alapozni, de ha most mindez valamiért mégis véget érne, akkor az eddig történtek fényében azt mondanám: már ezért megérte.           

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.