Az elmúlt hónapban csökkentek a hitelmakatok

Januárjában csökkentek a háztartási forint lakáscélú, a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi hitelek átlagos kamatlábai. A nem pénzügyi vállalatok forint hiteleinek és betéteinek átlagos kamatlábai csökkenést mutatnak - tette közzé oldalán az MNB.

Januárjában csökkentek a háztartási forint lakáscélú, a szabad felhasználású jelzáloghitelek és a személyi hitelek átlagos kamatlábai. A nem pénzügyi vállalatok forint hiteleinek és betéteinek átlagos kamatlábai csökkenést mutatnak.

A lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltség mutatója 8,07 százalék volt januárban, decemberhez képest 0,48 százalékponttal csökkent. Egy év alatt 2,49 százalékponttal csökkent a lakáshitelek átlagos kamatlába, 2013 januárjában még átlagosan 10,56 százalékos kamattal lehetett forint lakáshitelt fölvenni. 

A szabad felhasználású forint jelzáloghitelek átlagos kamata 10,20 százalék volt januárban, az előző hónaphoz képest 0,16 százalékponttal, egy év alatt pedig  3,60 százalékponttal csökkent. A forint személyi hitelek átlagos kamatlába decemberhez képest 1,34  százalékponttal csökkent 24,49 százalékra, a tavaly januárinál pedig 3,62 százalékponttal volt alacsonyabb az idén januárban.

A szezonálisan igazított adatok alapján a háztartások által felvett forint lakáscélú hitelek új szerződéses értékei 14,5 milliárd forintra csökkentek a decemberi 15,3 milliárdról, a 2013. januári 9,9 milliárd forintos adathoz képest viszont jelentős emelkedést mutat az új szerződések értéke. A szabad felhasználású forint jelzáloghitelek új szerződéseinek értéke alig változott, 2,2 milliárd forint volt az idén januárban, szemben a decemberi 2,3 és a tavaly januári 2,4 milliárd forintos értékkel.

A forint személyi hitelek új szerződéseinek értéke 1,5 milliárd forinttal 8,5 milliárd forintra nőtt decemberhez, és 1,6 milliárddal az egy évvel korábbi értékhez viszonyítva. A háztartások forint betéteinek átlagos kamatlába 0,24 százalékponttal, 2,22 százalékra csökkent egy hónap alatt, míg egy évvel korábban, 2013 januárjában 5,42 százalék volt az átlagos forint betéti kamat. Az éven belüli euróbetétek átlagos kamata az előző hónaphoz képest mindössze 0,02 százalékponttal mérséklődött, 1,33 százalékra, az egy évvel korábbinál pedig 0,88 százalékponttal volt alacsonyabb az idén januárban.

A forint betétek szezonálisan igazított új szerződéses értéke jelentősen, 82,2 milliárd forinttal, 715,7 milliárd forintra nőtt januárban decemberhez képest. Az euró betétek új szerződéses értéke kisebb mértékben nőtt, 112,9 milliárd forintra az előző havi 108,8 milliárd forintról.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró érték alatti forinthitelek esetén nem változott, 5,46 százalék volt januárban, míg az 1 millió euró érték feletti forinthitelek esetén 0,18 százalékponttal, 4,34 százalékra csökkent. Az 1 millió euró alatti euróhitelek átlagos kamatlába 0,68 százalékponttal, 3,95 százalékra nőtt, míg az 1 millió euró érték feletti euróhitelek esetében nem volt jelentős változás, 2,71 százalék volt az átlagos kamatláb.

A vállalati forinthitelek szezonálisan igazított új szerződéses értékei az 1 millió euró érték alatti kategóriában 41,8 milliárd forintra csökkentek az előző havi 49,6 milliárdról, míg az 1 millió euró érték feletti kategóriában 111,3 milliárd forintra emelkedtek a decemberi 76,7 milliárdról. A vállalati euróhitelek esetében az 1 millió euró érték alatti és feletti kategóriában is csökkent az új szerződéses érték: előbbinél 3,5 milliárd forinttal 11,2 milliárdra, utóbbinál 14,7 milliárddal 43 milliárd forintra.

A nem pénzügyi vállalatok forint betéteinek átlagos kamatlábai 0,23 százalékponttal csökkentek egy hónap alatt 2,22 százalékra, míg az euró betétek kamatlába 0,05 százalékponttal, 0,45 százalékra nőtt. A szezonálisan igazított új szerződéses érték a forint és az euró betétek esetében egyaránt nőtt a vállalatoknál.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.