A magyar tőzsde nem teljesít jobban

2013 a forgalom alapján sem volt a BÉT évének nevezhető, hisz a magyar tőzsdeparketten 3,7 százalékkal kevesebb részvénnyel kereskedtek. A cég ezen is élénkíteni igyekszik – derül ki tavalyi évüket összefoglaló jelentésükből.

Több komoly változást is végrehajtott rendszerén a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) – derül ki a vállalat friss, az elmúlt évet összefoglaló közleményéből. Az év talán legfontosabb újítása az utolsó napokra maradt. December 6-án bevezette a börze a Xetra kereskedési rendszert, amely a német piac mellett világszerte számos tőzsdén, többek között már a Közép-Kelet-Európai Tőzsdecsoport (CEESEG) többi tagtőzsdéjén – így Bécsben, Ljubljanában és Prágában – is kiszolgálja az értékpapír-kereskedelmet. Az új rendszernek köszönhetően a magyar azonnali piaci termékek könnyebben elérhetővé válnak a külföldi befektetők számára, ezáltal növekvő aktivitásra és nagyobb likviditásra számíthatunk középtávon – remélik a börzén. Egy likvidebb, pezsgőbb parkett a kibocsátók szemében is sokkal vonzóbbá válik. Ezért arra is számítanak, hogy a következő években számos hazai cég dönt a hazai tőzsdei megjelenésről.

A BÉT tavaly is igyekezett átláthatóbbá tenni a piacot. Július 1-jén a részvények A és B szekciója helyett létrejött a Prémium, illetve a Standard Kategória. A Részvények T kategória elnevezés változatlan maradt. Ezt az "osztályt" tavaly vezette be a tőzsde ama kibocsátók számára, amelyek nem hajtottak végre nyilvános tranzakciót tőzsdére lépésükkor vagy azt követően.

A CEESEG tagtőzsdék harmonizációs folyamatába illeszkedő lépések alapján a prémiumkategóriás társaságoknak a jövőben például társasági eseménynaptárt is közzé kell tenniük. Egyszerűsödött a CEESEG piacokon, illetve a Budapesti Értéktőzsdén kereskedési jogra pályázó tagok felvétele is.

Míg összeurópai szinten a tőzsdei forgalom az elmúlt év során enyhe növekedést mutatott, addig a közép-kelet európai térség egyes tőzsdéi némi visszaesést szenvedtek el. A térségbeli forgalmi rangsorban Varsó után a BÉT második helyen végzett. Bár Európa gazdasági kilátásai javulnak, a piacok még bizonytalanok. A BUX index csupán 2,2 százalékkal emelkedett. A legmagasabb napvégi záróérték 19 744 pont volt 2013. június 10-én.

A részvények forgási sebessége 54,9 százalékra emelkedett, vagyis a magyar tőzsdei részvények több mint fele 2013-ban gazdát cserélt. Ez továbbra is az egyik legmagasabb érték összeurópai szinten, tehát arányaiban a BÉT maradt a térség egyik legélénkebb piaca.

A forgalom nem az igazi

Az európai tőzsdék összforgalma 4,4 százalékkal emelkedett tavaly 2012-höz képest, míg ugyanez az érték a közép-európai térségben 5,8 százalékra rúgott. A BÉT azonnali piacának forgalma 2013-ban 3,7 százalékkal csökkent az előző évhez képest, ami összesen 2 ezer 344 milliárd forintot ért el (átlag napi 9,8 milliárd forint az azonnali piacon; 9,5 milliárd forint a részvénypiacon). A csökkenéshez a részvény- és hitelpapírrészlegek egyaránt hozzájárultak. Ellenben a befektetési jegyek piacán több mint 34 százalékkal, a kárpótlási jegyeknél pedig több mint hatszorosával emelkedett a forgalom. Az azonnali piac közel egészét (99,8 százalék) a részvények adták, ami hasonlít a 2012-es értékhez.

A certifikátok kereskedésének aktivitása némileg csökkent, de továbbra is népszerű terméknek számítanak napi 245 milliárd forintos átlagforgalmukkal. A BUX ETF kereskedésében 8,2 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a megelőző évhez képest. A tőzsde azonnali piacán kötött tranzakciók száma 2013-ban havonta átlag közel 140 ezer volt, 1,5 millió forintot meghaladó átlag kötésértékkel.

Mindent a nagy részvények visznek

A részvénypiaci forgalom nagy részét (95,5 százalékot) továbbra is az öt blue chip vállalat papírjainak kereskedése adta, a korábbi évekhez hasonlóan. Összetételében a Richter súlya jelentősen nőtt, miközben az OTP és a Mol is veszített arányából.

Szeptember végén 10 ezer 349 magánbefektető fizetett elő valós idejű adatokra, ami a 2012. évihez képest 9,5 százalékkal kevesebb. A profi előfizetők számának alakulásában hasonló folyamatok figyelhetők meg: itt 2012. év végéhez képest 7 százalékos volt a csökkenés.

Tavaly sem jöttek új cégek

A tőzsdei megjelenéshez tavaly sem jött meg a vállalatok kedve. Több lehetséges kibocsátó még mindig későbbre halasztja részvényeinek bevezetését. A BÉT jelenleg is több komoly érdeklődővel folytat tárgyalásokat az esetleges tőzsdei megjelenésről. 2013-ban egy elsődleges részvénykibocsátásra (IPO) került sor (Altera Nyrt.) 430 millió forint értékben. A már listázott vállalatok közül 7-nél került sor tőkeemelésre, összesen 21 milliárd forintot meghaladó értékben. Az előbbiek mellett kiemelendő, hogy a Nordtelekom Nyrt. 180 millió, a Business Telecom Nyrt. 170 millió, a Plotinus Nyrt. pedig 100 millió forint értékben hajtott végre másodlagos részvénykibocsátást (SPO). Az év során 3 vállalat részvényeit vezették ki a tőzsdéről. Ez az AAA Auto Group N.V., az Egis Nyrt. és a Quaestor Értékpapír Nyrt.

A származékos piac legalább szép számokat hozott

Az azonnali piacétól némileg eltérő tendenciák érvényesültek a származékos piacon, hiszen az árfolyamértéken vett forgalom 35,3 százalékkal emelkedett 2012-höz képest. Ez elsősorban a határidős, valamint az opciós devizatermékek forgalmának növekedésével magyarázható, ahol 49,4 százalékos javulás volt tapasztalható. A szekció forgalma összességében 2 ezer 520 milliárd forintot tett ki. Ennek több mint felét továbbra is a hazai magánbefektetői réteg generálta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.