Az ELMŰ profitja is óriásit zuhant

Mintegy hetven százalékkal csökkent az ELMŰ profitja az egy évvel korábbihoz mérten. Az üzemi tevékenység eredménye 10 milliárdról 89 millióra apadt az első három hónapban - tette közzé a társaság gyorsjelentésében.

Az ELMŰ Budapesti Elektromos Művek Nyrt. adózott eredménye az első negyedév végén 3,08 milliárd forint volt, azaz 67 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a társaság konszolidált, a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti, nem auditált gyorsjelentésében kedden, a BÉT honlapján.

Az értékesítés árbevétele a bázisidőszakhoz képest 5,57 százalékkal 69,7 milliárd forintra csökkent, az üzemi tevékenység eredménye a 2008 első negyedévi, mintegy 10 milliárddal szemben csak 89 millió forint volt. A tőkemódszerrel elszámolt vállalkozások eredményéből származó részesedés azonban több mint négyszeresére, 3,8 milliárd forintra emelkedett.

A társaság első negyedéves tevékenységét befolyásolta, hogy január elsejétől jelentősen kibővült az egyetemes szolgáltatás igénybevételére jogosult felhasználók köre. Az új, a hatósági árszabályozás előnyeit élvező csoportok közé tartoznak a közintézmények, illetve azok a nem-lakossági felhasználók, amelyek teljesítményigénye nem haladja meg a háromszor 63 ampert.

A gyorsjelentés rámutat: az idén az első negyedévben nemzetgazdasági szinten erőteljesebben érzékelhetőek voltak a gazdasági válság hatásai is. Bár a bázisidőszakhoz képest az értékesített energia csökkenése nagyobb részben az üzleti felhasználók távozásával függ össze, a lakossági fogyasztás érzékelhető, 5 százalékot meghaladó csökkenése a háztartások energiatudatosabb magatartását tükrözi az ELMŰ szerint.

A befektetett eszközök értéke meghaladta a 139 milliárd forintot, egy év alatt 0,54 százalékkal emelkedett. A pénzügyi műveletek eredménye 570 millió forintos veszteséget mutatott, szemben az egy évvel korábbi 486 millió forintos veszteséggel. A szállítói kötelezettségek 2 milliárd forintot tettek ki, a bázisidőszakban 6 milliárdot. A vevői követelések 1,3 milliárd forintra csökkentek a bázisidőszaki 6 milliárdról. A saját tőke 2,84 százalékkal 111,5 milliárd forint fölé nőtt. A hosszú lejáratú kötelezettségek mértéke nem változott, 28,8 milliárd forintot tett ki, a rövid lejáratú kötelezettségek állománya 16 százalékkal 66 milliárd forint közelébe nőtt.

Az ELMŰ részvényekkel a Budapesti Értéktőzsde "B" kategóriájában kereskednek, a papír legutóbbi záróára 24 ezer forint volt, az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyama 20200, a legmagasabb pedig 27300 forinton volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.