Az elemzők szerint ma kamatot vág a Monetáris Tanács

Az elemzők többsége arra számít, hogy ma délután 5 százalékra süllyeszti az MT az alapkamatot. Az már biztos, hogy Matolcsy nem fogja megindokolni a döntést a nyilvánosság előtt.

A Reuters által megkérdezett banki elemzők többsége szerint 25 bázisponttal, a történelmi mélypontot jelentő 5 százalékra csökkenti a jegybanki alapkamatot mai ülésén az MNB Monetáris Tanácsa - írja a Privátbankár.hu.

A Reuters által megkérdezett 22 elemző közül 20 számít arra, hogy a nemrégiben Matolcsy György vezetése alá került új testület negyed százalékpontos kamatcsökkentés mellett dönt.

Ezzel immáron nyolcadik alkalommal csökkenti az MNB az irányadó kamatot.

Az elemzők szerint az is a monetáris kondíciók további lazítására sarkallhatja a tanácsot, hogy februárban a jegybanki inflációs célnak megfelelő szintre, 2,8 százalékra lassult a fogyasztói árak éves növekedési üteme.

Ezzel párhuzamosan a gyenge gazdasági kilátások, a potenciális növekedési ütemtől elmaradó növekedés és a pangó belső kereslet dezinflációs hatása is a kamatcsökkentés irányába mutat.

A kamatcsökkentés ellen szólhat ugyanakkor, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülés óta a forint jelentősen,  4 százalékkal gyengült, az euró árfolyama 306 forint közelébe emelkedett, ugyanakkor a piaci szereplők nem látják, hogy az új jegybanki vezetés hogyan akarja fellendíteni a vállalati hitelezést, amint azt ígérte, illetve az is bizonytalan, hogyan segítene a devizahiteleseken.

Az MNB ma 14 órakor közli kamatdöntését, és az új tájékoztatási menetrend szerint is 15 órakor teszi közzé a monetáris tanács közleményét. Matolcsy György jegybankelnök azonban nem folytatja elődei hagyományát, az MNB elnöke a jövőben az ülések után nem tart sajtótájékoztatót.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.