Az elemzők szerint hatástalan maradhat Matolcsy programja

Durvább intézkedésekre számítottak az elemzők a jegybanktól. Most azt mondják, Matolcsy unortodox intézkedései nem veszélyeztetik az egyensúlyt, ám kérdés, beindítják-e a növekedést.

A várakozásoknál konzervatívabbnak nevezték a jegybank csütörtökön bejelentett növekedési hitelprogramját az elemzők, de kétségesnek tartották, hogy az intézkedések érezhetően segítik majd a növekedés beindulását.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó két vezető közgazdásza, Neil Shearing és William Jackson szerint a magyar kis- és középvállalkozások hitelellátásának élénkítését szolgáló, a kereskedelmi bankok által nulla százalékos kamattal felvehető 250 milliárd forintos jegybanki keret meglehetősen csekély e vállalati kör teljes adósságállományához képest. A cég két elemzőjének számításai szerint a kedvezményes hitelösszeg e vállalati kör kötelezettségeinek hozzávetőleg a 7 százalékát teszi ki. Shearing és Jackson hangsúlyozta azt is, hogy az eddigi adatok tanúsága szerint a brit vállalkozások részéről meglehetősen lanyha a kereslet a Bank of England - a brit jegybank - hasonló struktúrájú hitelezés-ösztönző kezdeményezése révén kínált pótlólagos kereskedelmi banki hitelek iránt.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint a három pillérből álló program sok elemében logikusan egymásra épül, és nem rontja az ország pénzügyi stabilitását. Örvendetes az is, hogy nem csökkenti lényegesen a devizatartalékokat, amelyeket az EU-transzferek, az uniós források még folyamatosan pótolhatnak is - fejtette ki. Nagy kérdésnek nevezte ugyanakkor, hogy a program mennyire segíti a növekedést, mert az intézkedésektől a beruházási hitelkereslet még nem indul be. Amíg a belső kereslet, a fogyasztás nem bővül, nem nőhet jelentősen a hiteligény sem - fűzte hozzá.

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója úgy ítélte meg, hogy a várakozásokhoz képest konzervatív megoldást terjesztett elő az MNB, olyat, amely alkalmazkodik a piaci lehetőségekhez. Fontosnak nevezte, hogy az MNB kéthetes kötvényállományát mennyiségileg nem korlátozták, így a kéthetes kötvény kamata marad az irányadó a piacon. Egyúttal az MNB devizatartalékának csökkenése sem lesz nagyobb, mint amennyit még a piac el tud fogadni, és a forint várható árfolyama szempontjából is megnyugtató a csomag - mondta a vezető elemző.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint a csomag növekedésösztönző hatása kétséges, pedig ez lett volna az egyik alapvető célja. Mértéke elfogadható, de kétségtelen, hogy az első két pillér kidolgozottabb, tisztázottabb, mint a harmadik - tette hozzá. Megjegyezte ugyanakkor: a 2 százalékos kamatfelár nem biztos, hogy a kereskedelmi bankok számára vonzóvá teszi a kkv-k hiteleinek bővítését, még az sem biztos, a bankszövetség részt vesz a hitelprogramban. Érdekes lesz annak a tényleges megoldása is, hogyan csökkentik majd a devizatartalékote - tette hozzá.

Az Equilor kommentárjában kifejti, hogy a bejelentett program értelmében maximum 3 milliárd euróval csökkenne az MNB devizatartaléka, ami nem jelentős tétel a 36 milliárd eurós tartalék fényében, ezért arra számítanak, hogy a negatív forintpiaci hatást pozitív mozgások követhetik.  További pozitívum a forint szempontjából, hogy a lakossági devizahitelesek számára most nem készült program, valamint elmaradtak a jelentős méretű kötvényvásárlásokat érintő bejelentések, amelyek "lebegtetése" borzolta a piaci szereplők kedélyeit.

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője szerint első ránézésre a bejelentés messze nem olyan drasztikus, mint amire korábban számítani lehetett, így a kockázatok sem annyira jelentősek. A kkv-knak nyújtott kedvezményes hitelek 500 milliárd forintos korlátjával, valamint azzal, hogy a hitelt a bankok nyújtják és nem kötelező jelleggel, vélhetően a gazdasági növekedésre gyakorolt hatás is visszafogottabb lesz - mondta.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője is úgy vélte: bár fontos részletek még nem ismertek, de az intézkedésektől jelentős növekedésösztönző hatás nem várható. Egyelőre nem ismert például, hogy az alacsony kamatozású hitelek felhasználhatóságát hogyan korlátozzák. Ha túlzottan, félő, hogy kevesen élnek vele, ha a korlátok lazák lesznek, akkor nagy számban használhatják a megnevezettektől eltérő célokra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.