Az elemzők nem temetik az OTP-t

A várakozásoktól némileg elmaradó számokkal rukkolt elő ma reggel az OTP Bank, ennek ellenére a Concorde bízik a bankóriás idei feltámadásában.

A tavalyi év utolsó negyedévében a bank 17.2 milliárd forint eredményt könyvelhetett el, amelyet jelentősen torzított a negyedév során befizetett mintegy 14.7 milliárd forintnyi bankadó. Ezt a hatást kiszűrve ugyanakkor a profit már 30 milliárd forint felé emelkedne, és így összehasonlítva a tavalyelőtti év utolsó negyedévének teljesítményével, már bővül a eredménydinamika.

Azt, hogy a számok némileg elmaradnak a várttól, nagyrészt a várakozásokat meghaladó céltartalék-képzésnek a felelős. A bank közel 70 milliárd forintot tett félre a piac által várt 62.6 milliárd helyett a hitelezési veszteségek fedezésére. A negyedik negyedéves számok alapján, a nem teljesítő hitelek arányának bővülése vélhetően nem indokolt volna ekkora tartalékképzést, hiszen konszolidált szinten ez az aránya csupán 13.7 százalékra bővült, a harmadik negyedévi 13.2 százalékról.

Ez a romlási dinamika az egyik leglassabb a válság kitörése óta. Így vélhetően két jelentős ok vezetett a szokásosnál nagyobb tartalékképzéshez. Az egyik a menedzsment óvatos hozzáállása, a másik pedig a negyedév során átstrukturált hitelállomány bővülése. Az utóbbi azt jelenti, hogy a romlás üteme közel sem lassult le annyira, mint ahogyan a rossz-hitelállomány bővüléséből következik.

A bank igyekszik minél több ügyfelet „megmenteni" azzal, hogy betereli őket az adósságvédelmi programjába. Így ezzel korrigálva, a portfólióromlás viszonylag egyenletes volt és ez is a magasabb céltartalék-képzés mellett szól

A gyorsjelentés kapcsán jellemzően két lényeges dolgot vizsgált a Concorde, melyek jelentősen befolyásolhatják az árfolyam alakulását. Az egyik a hitelezési aktivitás alakulása, hiszen a növekedési faktornak a bankok esetén a legnagyobb a súlya az árazási modellekben.

Ennek kapcsán leszögezhető, hogy a válság kezdete óta lényegében stagnáló hitelezés terén, a tavalyi év utolsó negyedévében sem történt érdemi fordulat. Az OTP esetén ez lényegében stagnáló hitelkönyvet jelent, amely alól a kiválóan teljesítő orosz leányvállalat az egyetlen kivétel.

A másik, a portfolió romlás dinamikája, amelyben a negyedév során a mi becsléseink alapján nem történt érdemi fordulat. Ez egyébként a rekordokat döntögető svájci frank miatt nem is volt igazán várható. Ennek ellenére, van némi ok az optimizmusra, úgy gondoljuk, hogy a romlás dinamikájában az idei évben már látható lassulás fog bekövetkezni.

Mindent egybevetve, e két lényeges tényezőben még nem látszik a fordulat, a Concorde megítélése szerint azok a folyamatok, amelyek meghatározták az OTP eredményességét az elmúlt 2 évben lényegében még változatlanok, a fordulatot az idei évre várják.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.