Az elemzők az idén 3,8-4,5 százalékos inflációt várnak az idén

Az elemzőket meglepte a januári 6,4 százalékos infláció: pénteken 3,8-4,5 százalékos átlagos éves inflációt jeleztek előre 2010-re.

Kellemetlen meglepetésnek nevezte a 6,4 százalékos inflációs adatot Németh Dávid. Az ING Bank elemzője 6 százalékos fogyasztói árnövekedéssel számolt. A nagyobb mértékű drágulás egyik oka, hogy kisebbek voltak a leértékelések januárban, mint egy évvel korábban, ezenkívül a piaci energia - azon belül is a palackos gáz - drágult meg jelentősen, a jövedéki adó emelése pedig a szeszesitalok és az üzemanyag árát emelte meg.

Az MKB Bank prognózisa 5,8 százalékos infláció volt - mondta Kondrát Zsolt vezető elemző. A 0,6 százalékos eltérés nagyobb része, 0,35 százalék, a vártnál gyorsabb élelmiszer áremelkedésből adódott. Kondrát Zsolt az élelmiszerek havi 2,2 százalékos, és ezen belül az idényáras élelmiszerek 13,7 százalékos drágulását meglepőnek tartotta, ami esetleg a fogyasztás visszaesését hozhatta magával.

Németh Dávid, az ING Bank elemzője az idei éves átlagos inflációt 4 százalék felett várja, 4,2-4,3 százalék körül, míg 2011-re 3 százalékos, vagy afeletti árnövekedéssel számol.

Némileg gyorsabb, 4,5 százalékos átlagos inflációt valószínűsít 2010-re az MKB Bank. Kondrát Zsolt vezető elemző úgy látja, hogy az év végére, december/december alapon mérve 3,8 százalékra mérséklődhet az infláció, amit jelentősen befolyásolhat az olajár alakulása. Az MKB Bank elemzője februárra már hat százalék alatti, 5,7 százalékos inflációt vár.

Kovács Roland, az Equilor elemzője szerint az infláció az első negyedévben érheti el csúcspontját, ezt követően az árak tartósan süllyedni kezdenek, és az év/év alapú infláció a harmadik negyedévben beáll a 2 százalék körüli értékre, az átlagos fogyasztó áremelkedés 2010-ben 3,8 százalék lehet.

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint az átlagos infláció 2010-ben 3,9 százalék, a kormány prognózisa szerint 4,1 százalék lesz.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.