Az élelmiszerforgalom nőtt, de a mennyiség csökkent a Nielsen szerint

Magyarországgal együtt kilenc fejlett európai országban csökkent az élelmiszer-kiskereskedelem mennyiségben mért forgalma a harmadik negyedévben, tavaly július-szeptemberhez képest, ugyanakkor itthon a forgalom értéke nőtt - közölte a Nielsen piackutató vállalat.

       Magyarországon értéket tekintve 1,2 százalékkal nőtt a bolti forgalom a harmadik negyedévben, a múlt évi hasonló időszakkal szemben. Viszont mennyiségben 2,9 százalékkal csökkent. A mutatók kedvezőtlenül alakultak, az első két negyedévvel összehasonlítva. A mennyiségi eladással súlyozott fogyasztói átlagár 4,1 százalékkal emelkedett.

    A huszonegy vizsgált, fejlett országot tekintve, a harmadik negyedévben átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma értékben. Ez az elmúlt tizennyolc hónap legalacsonyabb mutatója - állapítja meg Jean-Jacques Vandenheede, a Nielsen európai igazgatója.

   Csökken az infláció is, amely átlagosan mindössze 1,3 százalék idén július-szeptemberben. Az infláció mértéke megfeleződött az idei második negyedévhez képest. Sőt, tíz országban deflációt regisztrált a Nielsen, azaz csökkentek az átlagárak. Például Portugáliában az átlagárak 5 százalékkal alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

    Néhány közép- és kelet-európai országban elmaradtak a várakozásoktól a harmadik negyedév trendjei. Például Szlovákiában 4 százalékkal csökkentek az átlagárak, Csehországban pedig 2 százalékkal a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ennek ellenére a mennyiségben mért bolti eladás mindkét országban csökkent.

    Az élelmiszer-kiskereskedelem forgalma a harmadik negyedévben, mennyiséget tekintve a huszonegy közül a következő országokban csökkent a tavaly július-szeptember képest: Írország (4 százalék), Csehország, Magyarország, Szlovákia, (3-3 százalék), Finnország, Görögország (2-2 százalék), Dánia, Németország és Olaszország (1-1 százalék). A harmadik negyedévben ismét visszaesett, összesen 8,3 ponttal a lakosság költési hajlandósága, jelenleg 108,5 ponton áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.