Az élelmiszerforgalom még nőhet az idén

A kereskedők korábban még bíztak a kormány prognózisában és egy százalék körüli növekedéssel számoltak. Most a piac inkább a stagnálásra tippel.

Gyakorlatilag már folyamatosan át kell írniuk a kiskereskedőknek az éves üzleti terveiket. Bár az év eleje biztatóan indult, így hosszú évek után a kiskereskedelem szereplői 2011 második felétől lassú növekedésre számítottak. Azonban most úgy néz ki, hogy a nemzetközi piaci hatások – elsősorban a svájci frank erősödése – illetve a hazai gazdasági teljesítmény lelassulása miatt még várni kell ezzel, így kereskedői prognózisok szerint a kereskedőláncok inkább csak a tavalyi szintet fogják hozni az idén.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára úgy véli, hogy egyes részterületeken, így az élelmiszer kereskedelemben azért még így is lehet növekedés, így a főtitkár arra számít, hogy ezen a területen nőhet a mennyiségi forgalom.

Vámos György számítása szerint a forgalmat segítő legfontosabb tényező, hogy a személyi jövedelemadó (SzJA) változásából és a nyugdíjpénztári reálhozam-kifizetésekből összességében mintegy 660 milliárd forinttal erősödött a vásárlóerő. Ez az összeg – amelynek természetesen csak egy része kerülhet be a kiskereskedelembe - a teljes hazai éves forgalom 4-5 százaléka.

A forgalom növekedés ellen hat viszont az erőteljes üzemanyag infláció, illetve a hazai gazdasági teljesítmény visszaesése. Hasonlóképpen a svájci frank utóbbi időben érezhető megerősödése, igaz egyelőre ez a leginkább bizonytalan elem a képletben mivel nem tudni, hogy pontosan mennyi háztartást és milyen mértékben érintett és érint a svájci frank erősödése.

Korábban a kereskedők a kormány által remélt 3 százalékos GDP-növekedésről szólva úgy vélekedtek, hogy abból 1-1,5 százalékos forgalomnövekedés származhat a kiskereskedelemben. Azt egyelőre nem tudni, legfeljebb csak saccolni lehet, hogy a különféle negatív hatások milyen mértékben fogják vissza a kiskereskedelmi forgalmat: így a kereskedők már jobbára csak arra számítanak, hogy a tavalyi évi bázist hozni tudják az idén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.