Az Electrolux is elbocsát, a magyar céget is érinti a lépés

Globális elbocsátás hajt végre az Electrolux is. A világ második legnagyobb háztartásigép-gyártója háromezer embert küld el. Takács János, a magyarországi vállalat vezérigazgatója szerint a hazai leányt is érinti a lépés.

Világszerte háromezer ember elbocsátását tervezi az év hátralevő részében és jövőre a svéd Electrolux, a világ második számú háztartásigép-gyártója. A vállalat hétfőn azt közölte, hogy november utolsó két hetében jelentősen esett a termékei iránti kereslet Európában és Észak-Amerikában és részben emiatt nem teljesülnek a vállalat idei évre szóló előrejelzései.

Takács János, a magyar leányvállalat vezérigazgatója a Népszabadságnak elmondta, hogy a minden gyárat, és minden üzletágat érint a lépés, azaz itthon is lesznek elbocsátások. Hogy ez pontosan mekkora lesz, azt még nem tudta megmondani. Azzal kapcsolatosan sem kívánt előrejelzésekbe bocsátkozni, hogy néhány, vagy több száz, esetleg ezer embert meghaladó leépítés lesz. Mint fogalmazott ennek mértéke még nem látszik. A végleges "akciótervet" ugyanis januárra kell elkészíteni. Hangsúlyozta e mellett, hogy a csoport folytatja az alacsony költségű országokba való termelésáttelepítési programját. 

Az előzőekhez hozzátette, hogy eddig rendkívüli elbocsátásokat nem hajtottak végre, egyelőre csak a szezonális termelésre fölvett munkaerőt csökkentették. Ebben azonban nincs semmi rendkívüli az előző évek fejleményeihez képest. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a svéd vállalatcsoport magyar leányainál jelenleg mintegy 4500 alkalmazott van, ebből körülbelül 1700 dolgoznak a Nyíregyházán, míg a többiek döntően Jászberényben, egy kicsiny részük pedig Budapesten az értékesítés bonyolítása érdekében. A hazai vállalatok egyébként szinte teljes egészében exportra termelnek. Ez az arány porszívó gyár esetében a legnagyobb, ahol az előállított eszközök 99,2 százalékát a külpiacra szállítják. A hűtőgép gyártás esetében valamivel jobb a helyzet, ott ez a mutató 94-95 százalék. 

A svéd háztartásigép-gyártó egyébként 1991 óta több mint 75 milliárd forint beruházást hajtott végre Magyarországon - jegyezte meg Takács János.

Az Electrolux 3,3-3,9 milliárd svéd korona (411-486 millió dollár) működési nyereséget várt az idei évre. Az elbocsátások és más költségcsökkentések révén 2010-től évi 1,1 milliárd korona (137 millió dollár) megtakarítást vár a svéd cég.

Gyártósor a nyíregyházi Electrolux Hűtőgépgyárban. Archív kép 2005 január 12.
Gyártósor a nyíregyházi Electrolux Hűtőgépgyárban. Archív kép 2005 január 12.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.